Dürnstein


A Duna szép kanyarulatairól és borvidékéről ismert Wachau szívében fekszik Dürnstein. Érdemes célpontja egy hirtelen gondolat nyomán kelt kiruccanásnak. Tudniillik a Wachau túratechnikai előnye, hogy az időjárás kedvezőbb alakulására jobbak az esélyek mint mondjuk a Schneebreg-Rax-Semmering vidékén. Ami az itteni hegyek jellegét és magasságát illeti, könnyen felveszik a versenyt a bécsi Kahlenber/Hermannskogel által nyújtottakkal, sőt ezeken túlmenően, helyenként kifejezetten sziklás/durva arculatot is tudnak mutatni.

Dürnstein_2D Dürnstein_3D
DürnsteinProfile

blue A táv (Dürnstein, Vogelbergsteig, Fesslhütte, Starhembergwarte, várrom, Dürnstein) 6 km, 430 m szintemelkedés, bruttó 3:30 óra (nettó 2:10)

10 óra előtt néhány perccel kezdjük meg aznapi körünket a Dürnstein alatti fizetős parkolóból (most nem kerüli el a figyelmem). Átvágunk Dürnstein óvárosán, amely gyakorlatilag egyetlen utcából, a Hauptstraßeból (Főutca) áll, ahol turisták népes csoportjai vadásznak emléktárgyakra és finom párlatokra a helyi butikokban.

DSC05353

DSC05355

A Vogelbergsteigen kaptatunk fel a Vogelbergre (fenti kép közepén), amiről annyit illik tudni, hogy számtalan kisebb-nagyobb szerpentinben kanyarog felfelé. Jellegében sziklás, meredek, helyenként keskeny traverzokkal. Közben néhány helyen pazar kilátást kínál a Dunára és az átellenben fekvő Dürnstein várromra (későbbi célpontunk).

DSC05362

DSC05364

DSC05370

A továbbiakban még egy drótkötéllel biztosított szakasz is belevegyül a turistaút kínálta repertoárba, amivel hangsúlyt kap az ösvény valóban alpesi jellege.

DSC05377

DSC05383

DSC05388

Fél tizenkettőre érkezünk a Fesslhütte tövébe, melynek napsütötte előterében megejtjük az esedékes ebédünket, amit a Wachau jellegzetes nyári kínálatával, egy adag sárgabarackos gombóccal zárunk.

DSC05393

DSC05394

DSC05396

Jó háromnegyed órás pihengetés után felmászunk még a Starhemberg kilátóba (12:20) majd megkezdjük az alászállást Dürnstein romvára irányában. A turistaút, a Vogelbergsteig viszonylatában jóval barátságosabb és tehát az ereszkedés is inkább erre javallott.

DSC05408

DSC05417

DSC05428

13:00 órakor érkezünk a jól látogatott várromhoz. Néhány perces kalandozás a vár egyes szintjei között, majd utána alig negyedóra alatt jutunk le, vissza Dürnsteinbe.

DSC05432

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s