MTB: Támadás


A fenti szó tele van negatív kicsengéssel és valóban, a legtöbbször agressziót, az ellenség lerohanását jelenti, miközben pedig fel is támadhatunk (már aki), különösen így húsvétkor. Hétköznapi mountainbájkosok viszont teljesen ártalmatlan dolgot/cselekvést értenek alatta. Tudniillik egy olyan meredek kaptatóra történő felmászást, melyhez a test minden erejével neki kell feszülni.

A testiek

Egy igazi támadás akkora erőbedobással jár, hogy időtartama jelentősen korlátozott. A lejtő dőlésszögétől (18% – 30%) és a terep adottságaitól függően (pl. sziklalépcsökön fel) jobbára csak másodpercekről de legfeljebb rövid percekről lehet szó. Egy ilyen támadás után a maximális pulzusnak le kell csillapodnia, a levegő után kapkodó, ziháló tüdőnek ismét oxigénnel kell dúsulnia. Persze nem arról van szó, hogy utána minden esetben leállunk és sziesztázunk, hanem hogy a terep adottságaihoz alkalmazkodva, a támadást követő szerényebb dőlésszögű, esetleg lejtős szakaszokon tovagördülve pihenünk. Néha viszont valóban szükséges a nyeregből kiszállás (pl. Vaskéz utca).

A teljesítmény (szigorúan villany nélkül)

Egy jó és változatos „Trail” támadások, hepehupás lejtők, gáncsot vető gyökerek és lecsillapodásra alkalmas száguldások csokrából áll. Megjegyzem, hogy 400-420 Watt teljesítményleadás világbajnoki színvonal. Minden ami 350 Watt felett van, az normál halandónak elérhetetlen, de ha mégis, akkor legfeljebb impulzusszerüen, pár másodpercre. Ergométeres tréningjeim Wattban mért teljesítménye alapján megsaccolva az ilyen támadások tipikusan a 220-320 Wattos tartományban mozognak. Közönséges kaptatók (10% – 14%) 180-200 Watt körüliek lehetnek.

A jó technika segíthet

A támadások sikeres kivitelezéséhez a megfelelő combizomkötegek és a szívpumpán kívül egy kiváló hátsó/elülső fogaskerék áttételi viszony szükségeltetik, mely legalább 1.5 vagy inkább ennél nagyobb. Régi bringámon az arányszám 36/24 = 1.5 volt, most viszont 50/30 = 1.67 amit fokozni lehet 1.75-ig (WMN, azaz női hegyi-bicikliken megfigyelhető kiszerelés). A jelentése pedig egyszerű: egy kerékfordulat megtételéhez másfél vagy ennél több lánckerék fordulat szükséges. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb erőt lehet átvinni elölről hátulra. A végtelenségig persze ezt sem lehet fokozni, mert a haladási sebesség vészesen csökken

Kategória: Biking, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s