Trafelberg és Unterberg


Szemközt az Unterberggel szomorkodik csendesen egymagában a Trafelberg (1146m), mely bár magasságában túltesz a nagy népszerűségnek örvendő Kienecken, mégsem kíváncsi rá senki. Ez nem is csoda, hiszen sem menedékházat, sem kilátást, sem pedig kalandos ösvényeket nem rejteget. Jelzett turistautat hiába is keresnél, minek tehát felkeresni? Ahogy Rheinhold Messner ezt egyszer már megválaszolta, hát csak azért, mert ott van.

Trafelberg_2D Trafelberg_3D

TrafelbergProfile

blue A táv (Lamwegtal, Trafelberg, 231-es út, Unterberg, Lamwegtal) kb. 18 km, 1030 m szintemelkedés bruttó 5:00 óra (nettó 4:15 óra)

DSC03123

Nos, ha ott van magában, lássuk a mibenlétét. Legutóbb, már-már majdnem arra vitt a lábam, de serény erdészeti munkák hangja tartott vissza. Most viszont, csendes az erdő. Vékony hóréteg borítja az erdészeti utat, amin haladok. Bakancsom alatt csikorog a hó a reggeli fagyban. Ragyog a nap, szél alig lebben, ha egyáltalán. Ezek azok a napok, amikor érdemes kimerészkedni a természetbe, mert egyszerűen jó odakünn. A Trafelbergtől nem várok csodákat, nem is szolgáltat, a cél most csak egy rendes, kiadós séta a frissen behavazott vidéken.

DSC03130
Rálástás az Unterbergre

DSC03128

DSC03132

9:30-kor indulok a Lamwegtal végében lévő terjedelmes parkolóból. Utam a Lamwegtalban folytatódik, tudniillik a síterep völgyig vezető pályáján. A hó persze most még csak mutatóban van, síelésre még feljebb sem alkalmas. Kusza erdészeti utak labirintusában keresem a helyes haladási irányt a GPS segédletével. Egy hosszan elnyújtott hajtűkanyart toronyiránt levágok, aztán áthatolhatatlan sűrűségben találom magam. Egy bozótkésnek jó hasznát venném, mert ágak minden mennyiségben próbálnak marasztalni. Ajánlanám tehát inkább a széles utakon maradni.

DSC03134

DSC03137

DSC03140

11:07, azaz durván másfél óra alatt érem el a Trafelberg tejesen jellegtelen tetejét (fenti kép), ami egy tisztást formál. Kémlelgetem, vajon lehet-e még tovább menni, de a tisztást hasonló sűrűségű bozót határolja, mint amin az imént verekedtem át magam. Nincs hozzá semmi humorom. A GPS még úgy 30-40 méterrel tovább, nyugati irányban határozza meg a vélhető csúcs helyzetét, én úgy döntök, itt a vége, ebből ennyi elég.

DSC03141

DSC03146
Kilátás a Schneeberg felé

DSC03149

A továbbiakban, célom a délről, Steinapiesting felől érkező turistaút meglelése. Indulok tehát lefelé, megcélozva az Unterberget és bizony a kuszaságban kétszer elvétem az irányt. A GPS lila vonala egy helyen árkon bokron át küldene, utat-ösvényt nem lelek. Mi a szösz? Máshol meg a széles erdészeti úton maradok, ahelyett, hogy a vele párhuzamosan futó ösvényre találnék. Mikor újra ellenőrzőm, vajon jó helyen baktatok-é, hát bizony észreveszem, hogy nyugati irányban távolodom a rendes csapástól. Ismét árkon-bokron át, erdő tövében, találok vissza a jelzett turistaútra.

DSC03151

DSC03153

DSC03155

DSC03156

DSC03159

DSC03161
Szembern a Trafelberg az Unterbgről nézve

Na, mikor végre biztos pontot lelek, nekidurálom magam a magaslatoknak és nem sokkal 13:00 óra után fenn vagyok az Unterberg már ugyancsak jól ismert tetején. TrafelbergUnterberg táv durván 2 óra alatt. Szerencsére a kedvenc padom éppen felszabadul, így sikerül lehuppannom és nyugiban elkölteni elemózsiámat. 20 perc pihenő után csordogálok lefelé. Először vékony hóréteggel megvetett sípályákon ereszkedem cikkcakkban, mintha síelnék, azután elérem a rendes turistautat és 14:30-kor lent vagyok a parkolóban.

DSC03169

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    Már megijedtem, hogy ebben a szép időben nem túrázol.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s