Knofeleben


A Knofeleben egy lapos mező a Krummbachstein alatt, ahol a 2011-ben a lángok martalékává vált, egykori, Friedrich Haller Haus helyén, ma egy modern menedékház áll, remek konyhával, nagyszerű környezetben. Angikával ma ezt célozzuk meg. Schneedörflből indulva, a nevezetes és vadregényes Eng szurdokon át, cirka két és fél óra alatt érkezünk fel a platóra.

Knofeleben_2D Knofeleben_3D

KnofelebenProfile

blue A megtett táv (Schneedörfl, Eng, Mitterberggraben, Knofeleben és vissza Schneedörflbe) cirka 10.5 km, 680 m szintemelkedés bruttó 6:00 óra alatt (nettó 4:00 óra)

DSC04256
Itt indul a Mariensteig (fenti és lenti kép)

DSC04259

Talán már a korábbi beszámolókban elmondtam, hogy az elmúlt századokban itt intenzív fakitermelés volt folyamatban. Az Engen át, speciell erre a célra épített csúszdán (a németben ún. Riess) csúsztatták le a kivágott törzseket a völgybe. Az eredetinek még itt-ott fellelhető egy-egy teljesen elkorhadt darabkája, de dolgos kezek, a régi mintájára szerkesztettek ide egy szakasznyi afféle igazinak látszó modellt, eredeti méretben.

DSC04261

Nos, ahogy így a szép árnyékos szurdokban felfelé kaptatunk, megdöbbenek, hogy ez a szép kis modell, amit mindannyiszor le is fotóztam eltűnt (fenti képen már nincs). Elbontották, nincs többé. A betyárját! Vajon miért? Aztán ahogy poroszkálunk tovább, ott ahol az út villában szétválik, a Riess egy csodaszép új darabja köszönt minket. Tehát újraépítették, áthelyezve ide, a kereszteződésbe  (lenti képen).

DSC04266
A szurdokban az árnyékos út kifejezetten kánikulai alkalmakra való

DSC04267

DSC04271

DSC04276

Feltételezem szerint, talán azért lett az új hely, mert korábban, az elmúlt években többször is láttam sziklaomlás nyomait a régi fakonstrukción. Durva sebeket. Előbb-utóbb felaprította volna a kőzápor. Másfelől viszont, ha ott valóban ilyen gyakori a kőomlás veszélye, akkor mi, túrázók, nem vagyunk kitéve efféle veszélyeknek? Nos, amíg az áthajló sziklafal alatt maradunk, a kitaposott úton, addig talán védett az ösvény.

DSC04280

photo_2022-06-04_17-21-42

DSC04287

DSC04292

DSC04295

DSC04297
A fa törzsén szent Simon, a favágók védőszentje a fűrésszel. A bibliai hagyomány szerint Jézus testvére volt.

DSC04299

Háromnegyed tizenkettő lehet, mire megérkezünk. Le is huppanunk a szép, napos teraszon és átadjuk magunkat kulináris örömeinknek. Jó egy órás ebédszünet után indulunk vissza. Az utolsó legmeredekebb szakaszt egy kisebbfajta áthidaló kerülővel kiiktatjuk.

DSC04300
Lefelé az áthajló sziklafal alatt. Jobbra, kijjebb a Riess régi helye

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s