A G8 kapcsán megjegyzem…


 

Tudniillik azt, hogy a globalizációt elítélő tábor lassan de biztosan mozgalommá nőtte ki magát. Nos ez még egyáltalán nem új, mert mindeki látja hacsak nem teljesen vak. A dolognak viszont van egy más kevésbé nyilvánvaló vonzata. Arról van ugyanis szó, hogy ha ez egy jelentős bázissal bíró mozgalom, akkor hol vannak azok a politikai pártok amelyek ezeket az elveket és nézeteket a The_Fenceparlamentarizms útján is felvállalnák? Sajnálatos módon nem ismerek ilyeneket, hiszen még a zöldek is (lásd Ausztria illetve Németország – Magyarországon a zöldek egyébként sem rúgnak labdába, tehát eleve nem lehet érdemben szólni róluk), akiktől méltán el lehetne várni egy ilyen politikai öntudatot, csak bénán és tétlenkedve ásítoznak a piacgazdaság és a fogyasztói társadalom értékrendjén belül.

A másik probléma, hogy az antiglobalizáció bár az általánosan elfogadotthoz képest jelentős szemléletváltás, mégis szerencsétlen módon teljes egészében Anyakultúra elvi gyökerein táplálkozik és ténylegesen is a proletariátus 19. századi marxista-szocialista, antiimperialista forradalmi elv hagyományain él. Ettől a virulens anarchizmus és az erőszakra való hajlam, hiszen mindez egy ósdi, a gyakorlatban életképtelennek bizonyult nézetetvilág fegyvertárából kerül elő.

Az antiglobalizáció tehát elvileg majdenm ugyanazon a szinten mozog mint a Nagy Októberi Szocialista Forradalom. A tőkés viszonyok és a profit hajszolása természetesen vitahatatlanul okai a világ bajainak és Marx korai tézisei is mind a mai napig megállják helyüket. A minőségi szemléletváltás azomban azzal a felismeréssel kezdődik, hogy maga az árukereskedelem, a civilizáció és a finánctőke bősz és szabadjára engedett garázdálkodása is csak következményei egy hamis elsődleges ideológiai keretnek, melyet Anyakultúra (Mother Culture) néven lehet azonosítani. Anyakultúra gondolatainknak kivetett háló, áthatolhatatlan szögesdróttal, magas betonfalakkal körülvett játszótér. A határokat az ilyen és ehhez hasonló axiómák fémjelzik mint:

 

 • Az ember a teremtés koronája, az evolúció utólsó nagy eseménye.
 • Isten a Földet ránkbízta, hogy annak gondját viseljük. Akik nem hisznek Istenben ugyanezt így gondolják: az embernek az a rendeltetése, hogy uralkodjon a Földön és igájába hajtsa az élet mindennemű más formáit.
 • A civilizáció és a szabad piacgazdaság az élet egyetlen lehetséges formája a Földön.
 • A mi nyugati és keleti kultúránk azonos az emberiség fogalmával
 • A tudomány hasonlatossá tesz minket a mindenható Istenhez, mert hamarosan mi is olyan tudással rendelkezünk majd, mely akaratunk minden eddigi korlátait ledönti.
 • Jó és Rossz tudói vagyunk, mert eldönthetjük ki élhet és ki/mi az aminek pusztulnia kell.
 • A Föld csak egy bolygója a Naprendszernek, és a mi sorsunk az, hogy benépesítsük a csillagokat és génjeinket szétszórjuk az univerzumban
 • Minden ami nem az emberi életet szolgálja büntetés nélkül kiirtható
 • A mi mezőgazdasági termelésünk az egyetlen lehetséges módja megküzdeni az éhínséggel

Ezzel szemben, Anyakultúra friss berkein kívül:

 

 • Az ember megjelenésével nem állt meg az evolúció. Nincs semmi olyan jel az univerzumban, mely erre utalna.
 • Senki nem bízta a Föld kondjait az emberre, megvolt az önmaga is évmilliárdokon keresztül nagyon jól (tulajdonképpen sokkal jobban mint velünk).
 • Az ember nem arra született, hogy civilizációban éljen. Csak történelmünk utólsó évezredeiben volt így, előtte kétmilliókilencszázkilenzvenezer évig az ember nagyon jól elvolt civilizáció nélkül is (máskülömben nem lennénk itt).
 • A mi agresszív kulltúránk csak egyetlen a sok tízezer más kultúra között (amelyeket jobbára már sikeresen és büntetlenül kiirtottunk)
 • Nem vagyunk Istenek, még kevésbé mindenhatóak.
 • Nem vagyunk a jó és rossz tudás birtokában (csak sokan azt hiszik)
 • Nem hogy a csillagokat nem fogjuk benépesíteni (nevetséges!), de hamarosan ezt az egyetlen, az élet fenntartására alkalmas bolygót is elpusztítjuk, mely idáig otthonunk volt.
 • Biológiai vetélytársainkat nem irtahtjuk ki következmények nélkül.
 • A mi totalitárius mezőgazdaságunk a Föld forrásait gyors tempóban gyúrja át emberi masszáva, kiszorítva az élet minden más olyan formáit mely ebben az igyekezetében nem támogatják.

Ha mindezt furcsának és bizarrnak de érdekesnek találod, olvasd az Izmaelt (írta Daniel Quinn): http://izmael.freeblog.hu/

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s