Mi az elsődleges?


 

Emlékezetem szerint az iskolai tananyagban – bizony elég régen volt már – a filozófia alapvető kérdése arról szól, hogy mi az elsődleges, a lélek avagy a test? Az erre adott válaszok szerint megkülömböztetünk materializmust valamit objektív és szubjektív idealizmust. Létezik viszont egy ettől sokkal fontosabb alapvető kérdés, melynek tétje súlyosabb az előzőnél. Az tudniillik, hogy fennmarad-e fajunk ezen a bolygón avagy úgy eltűnik mint azon 200 faj egyike, melyet totalitárius életvitelünk naponta folyamatosan irt ki.

És itt jön a kérdés:

Mi az elsődlegesen fontos, a néhány ezer éves szerzett tudás, avagy az evolúció során több millió év alatt kialakult ősi tudás, melynek köszönhetően fajunk fennmaradt és amelyet pedig tűzzel vassal sikeresen irt a mi kultúránk?

Más megfogalmazásban, belátjuk-e azt, hogy mindaz a viszonylag nagyon fiatal örökség ami ma kultúránk kereteit képezi és felöleli a tágabb értelemben is vett filozófiát, vallást, történelmet, szociológiát stb. abszolút rangelsőbbséget élvez-e minden más olyan sokkal ősibb és nem megszerzett, hanem öröklés útján átadott evolúciós tudással szemben, melyet pedig sikeresen elfejtettünk a Nagy Felejtés során?

A kérdésre adott válaszok szerint megkülömböztetünk úgynevezett elvevő (taker) és meghagyó (leaver) magatartást. Az elvevők szentül hiszik, hogy a földtörténeti léptékben mérve nagyon fiatal megszerzett tudás segítségével hasonlatosakká váltak Istenhez valamint a Jó és Rossz tudás birtokasai lettek, ami feljogosítja őket minden más életforma tetszőleges kiirtására. Az elvevők ugyanis tudni vélik, ki az aki élhet és ki az akinek halnia kell. A marha, meg a sertés, meg a csirke például éljenek, mert hasznunkra vannak (szegények), de pusztuljon csak nyugodtan a medve, meg a bölény meg a farkas, a tigris a jegesmedve.

Ezzel szemben a meghagyók úgy gondolják, hogy az ősi tudás előbbrevaló, mert évszázezredeken keresztül lett tesztelve (modern kifejezéssel élve) és kiállta az idők próbáit, aminek legragyogóbb bizonyítéka éppen az, hogy vagyunk (ti. az emberi faj) és létezünk és nem haltunk ki mint a kardfogú tigris meg a mamut. A meghagyók egy pillanatra sem gondolják azt, hogy hasonlatosak lennének az Istenhez, sem azt, hogy a Jó és Rossz tudás birtokosai. Ezért a meghagyók nem éreznek sarkalltatást eldönteni pusztulhat-e a bölény meg a teknős meg az ég madarai, hanem meghagyják (meghagyók) e kérdés eldöntését Isten fennséges kezeiben.

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s