Boldog születésnapot Ishmael!


 

Csak most jutott az eszembe, hogy e hónap 3.-án lett Izmael 16 éves. 1991-ben ezen a napon kapta meg Daniel Quinn Ishmaelja a Turner Tomorrow Felowship alapítvány félmillió dolláros díját. ishmael-memoryÖsszesen mindegy 2500 benyújtott pályázati mű közül választották ki a győztest alkotást. A díj ünnepélyes átadás a New York-i Természettörténeti Múzeumban volt. A estről mellékelt képen balról jobbra Ted Turner (díjalapító), Daniel Quinn (Ishmael), Sara Cameron (Natural Enemies), Andy Goldblatt (The Bully Pulpit), Janet Keller (Necessary Risks) és Jane Fonda láthatóak. Azóta sem tüntettek ki semmilyen más irodalmi művet ekkora összeggel. A díjat az emberiség globális problémáinak kreatív megoldására tett javaslatokért írták ki. Ted Turner multimilliárdos neve mint a CNN televíziós hírhálózat és a Time Magazin megalapítója ment be az amerikai és a világ köztudatába. A szinte váratlanul jött siker Daniel Quinn 11 éves munkáját koronázta. A könyv nyertes 270 oldala tízezernyi megírt, félretett, kidobott és újrafogalmazott oldal desztillátuma.

Amikor 1992-ben a könyv napvilágot látott óriási érdeklődés övezte. Mindenki kiváncsi volt arra a munkára, melyért 500,000 dollárt seperhetett be az író. A sajtó csak úgy tolakodott a leghízelgőbb kritkákkal – elvégre ki merne ölre kelni egy ilyen vastagon dotált munkával. Mennyi volt tehát a láng és mennyi a füst az mostanra vált csak el. Az Ishmaelt Instinctugyan 20 nyelvre lefordították, majd Daniel Quinn serényen nekiült a folytatásoknak is ám a gorilla által tolmácsolt gondolatok csak hézagosan férkőztek be a köztudatba. Sajnálatos tény, hogy a világ nagyobbik részében pedig teljesen ismeretlenek maradtak. Mint legutóbb megtudtam, a magyar kiadásokra is mindössze nyolcezren voltak kiváncsian. Azon tűnődöm, vajon miért nem lett a Quinnizmus (vagy Izmaelizmus) a nagy lendületű rajt után tömegeket megszólító mozgalom? Megítélésem szerint ugyanis az évek során egy a világ globális problémáira orvoslást kereső szűk olvasóréteg hobbijává zsugorodott.

Létezik egy izgalmas 1999-beli hollywoodi film Sir Anthony Hopkins és Cuba Gooding Jr. főszereplésével, melynek témáját Daniel Quinn díjazott műve inspirálta. A film eredeti címe Instinct, magyarul Ösztön néven vetítették a mozik. Vigyázat! Nem összekeverendő a hasonnevű Sharon Stone alakítással, az a Basic Instinct volt.

Kategória: Books | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s