Yrr alias Raj


 

5828253 Az Yrr támadása és 1017 oldal után röviden összefoglalnám, mit gondolok Frank Schätzing Raj című könyvéről. A mű a könnyű és meghökkentő, olvasmányos, izgalmas, érdekfeszítő szórakoztató irodalom ugyanazon műfajába sorolható, mint Dan Brown, Michael Crichton vagy Robin Cook munkái. Bár magasröptű irodalmi értékekkel nem kecsegtet, a párbeszédek helyenként gyerekesek, a cselekmény fonala gyakran banális, a jellemek több száz oldal után sem túl meggyőzőek, a könyv témája a maga nemében mégis felettébb figyelemreméltó. Bátran merem ajánlani mindazoknak, akik szórakozni, izgulni vágynak, de olyanoknak is, akik egyszerűen csak forradalmian újszerű nézőpontokkal szeretnének megismerkedni.

A Raj legfőbb eszmei értéke, hogy felveti a hosszú távú, felelősségteljes gondolkodás sürgető szükségességét. Az író eszmefuttatásában hátrányunknak tartja, hogy az ember csak felettébb rövidlélegzetű emlékezőképességgel bír és nincs rá módja, hogy az évezredek alatt felhalmozott tudást valami úton, módon beépítse genetikai állományába. Ez a hiányosságunk végzetes lehet, hiszen a figyelmünk központjába egyre inkább csak a jelen és a most rövidtávú céljai nyomulnak, miközben fajunk kulcsfontosságú tapasztalatai, mely az objektív rálátást biztosítanák, helyenként belevesznek a totális felejtés homályába. Így nincs viszonyítási alapunk, mert nem tudjuk érdemben összehasonlítani a jelen viszonyait egy más korábbi múlttal. Ugyanezen okok miatt képtelenek vagyunk belátni cselekedetink globális következményeit sem.

6736141 Schätzing tehát, eljátszik egy olyan, számunkra idegen biológia és génállomány gondolatával, mely egy faj szerzett tudását képes azonnali mutációkkal rögzíteni és az így „feljegyzett” tapasztalatot öröklődéssel továbbadni. Milyen esélye lehet az embernek, ha szembe kerül egy olyan intelligenciával, mely háromszázmillió év tapasztalatait hordozza minden porcikájában? Mi történik, ha ez a felmérhetetlenül bölcs organizmus esetleg az embert, a bolygónk, az élővilág rákfenéjeként azonosítja, melyet a gyógyulás érdekében azonnali hatállyal el kell pusztítani? Az Yrr, melynek létéről ez idáig nem vettünk tudomást megelégeli ténykedéseinket, és megkezdi ellenünk folytatott ádáz hadműveletét.

A Rajban az emberi civilizáció teljes pusztítást talán még meg lehet akadályozni. A tudósoknak és az amerikai titkosszolgálatoknak erről természetesen homlokegyenest különböző elképzelései vannak, melyből jellemző és látványos (azaz olvasmányos) bonyodalmak keletkeznek. Azokkal szemben, akik még nem olvasták, nem lenne etikus elárulnom az agónia kimenetelét.

Végül, de nem utolsó sorban még megjegyezném, hogy a könyv gondolat- és értékvilága valamelyest merít James Lovelock Gaia elméletéből. Véleményem szerint azonban Gaiai bosszúja (Lovelock könyve) Schätzing élénk fantáziája ellenére is sokkal prózaiabb, alattomosabb és kegyetlenebb lesz. Lovelock egyik cikkében éppen erre kíván rámutatni (lásd a magyar fordítást).

Kategória: Books | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s