Tudati szintek


Jensent olvasva óhatatlanul eszembe jutnak azok a számomra is ismerős falak, melyekbe az író ütközött és melyekről részletesen szól. Tán elnézhető bűn, hogy ezek után embertársaimat nem fajra, bőrszínre, származásra vagy nemzetre való tekintettel különböztetem meg, hanem sorsdöntő kérdésekben kifejezett„falazó” vagy „falromboló” álláspontja alapján.

Itt van az első, a kiinduló, az embrionális tudati szint, melynek meghatározó jellemzője, hogy az ilyen egyének Kultúra Anya közhelyein felcseperedve, annak sugallatait soha meg nem kérdőjelezve tekintenek ártatlan nagy szemekkel a kerek világba. A hatalmasok örömére cselekszenek, jó fogyasztók, és eszünk ágában sincs megkérdőjelezni a kapitalista világrendet, mely bekeretezi, abroncsba fogja világnézetüket és cselekedeteiket. Ezen a szinten nincs önálló vélemény csak a médiákban szellőztetett, készen- vagy kölcsön kapott ún. “mainstream” nézetek. Fontos tudni, hogy ez semmiképpen sem az IQ függvénye. Itt vannak tudniillik a lelkes és zseniális szakbarbárok (the smart guys). Magas intelligencia nem akadály. Eme lelkek jó ismertetőjele az ilyen és az ehhez hasonló megnyilvánulások (egy kis csokor): “…bezzeg a fejlett nyugati államokban” vagy “…az ország szempontjából az a legfontosabb, hogy beinduljon a tartós gazdasági növekedés” vagy  “…a fehér ember rendes evolúciós folyamat részeként bizonyult életképesebbnek a barbár primitív népeknél” vagy “…az iskolában elsősorban rendnek és fegyelemnek kell uralkodnia” na meg ez “…a gyereket addig kell betörni, amíg a szülő fejére nem csinál“.

A második szinten már eljut a tudatig, hogy itt azért nagy bajok vannak (túlnépesedés, energia, klímaváltozás) és elkezdünk kérdéseket megfogalmazni. Miért? Hogyan? Ki mondta? A szint tipikus jellemzői egyrészt a kifejezett technotópikus gondolkodás (Technológia + Utópia = Technotópia) avagy másfelől a túlbuzgó vallásosság. A tudomány (avagy valamely igazságos istenség) szentsége, a technológiai fejlődés, a magfúzió, a kívánj szépet csodabögy egészen biztosan egy csapásra megold mindent, csak még egy kicsit keményebben kell akarnunk. Holott, ilyen történelmi tapasztalattal nem rendelkezünk, ugyanis mindezidáig a technológia fejlődés egymást követő hullámai soha nem oldottak meg semmilyen égető globális problémát, csak más szintre emelték azokat (lásd szén, olaj, atomenergia, műanyagok, géntechnika, vegyszerek, motorizáció, túlzsúfoltság). Az ilyen egyén már ugyan beleütközik Kultúra Anya kereteibe, de még képtelen azokon túllépni  Álláspontjára jellemző, hogy a mi kultúránkat, a nyugati demokrácia vezető-szerepét, a választásokat, a szakadatlan gazdasági növekedést még nem kérdőjelezi meg és technotópiájából fakadóan romantikus-futurisztikus jövőképe van (pl. Csillagok háborúja). Az ilyen ember pl. olyanokat mond, mint “…az emberiség majd egyszer elhagyja bölcsőjét a Földet, hogy benépesítse a Galaxist“, avagy “…Krisztus második eljövetele előtt állunk“, vagy “…A tudományos technikai haladás lehetővé teszi, hogy egyszer a Mars légkörét is számunkra kedvezően alakítsuk át” meg azt is, hogy “…a civilizáció hamarosan kiforrja magát és egy új tudati szintre jut el valahogy úgy, amint a hernyóból csodálatos lepke fejlődik“.

A harmadik tudati szinten képesek vagyunk felmérni és megérteni, hogy egy véges bolygón a fizikai valóságot alapul véve nem lehet végtelen, exponenciális növekedésről beszélni (lásd pl. Albert Bartlet professzor előadásait). A gazdasági növekedés nem csupán az egyén és a társadalom bajait nem tudja orvosolni, hanem azokat kifejezetten és radikálisan élezi, sőt bajaink legfőbb okozója. Itt általában mindenki belátja, hogy ez a kultúra minden egyes lélegzetvételével, megállás nélkül mérgezi, pusztítja, gyilkolja az életet, az erdőket, a folyókat, az óceánokat az egész élő természetet. Itt tudatosodik, hogy a végtelen, és számunkra kietlen, rideg, barátságtalan világegyetemben a mi egyetlen csodálatos életfenntartó otthonunk a Föld, és az itt otthont kapott természeti világ igényei elsődlegesek. Lásd erről pl. Derrick Jensen premisszáit. Az is nyilvánvalóvá válik, hogy az ipari civilizáció csak folyamatoson elvesz és soha semmit nem juttat vissza a természetbe (mérgeken, szeméten és fertőző hulladékon kívül). Ezáltal egy olyan kóros állapot állt elő, hogy mára kétségeink vannak afelől is, hogy ez a bolygó egyáltalán élhető  lesz-e még gyermekeink unokáink számára. Ez a dolog tragédiája.

Kategória: Humanity, soul, mind | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Tudati szintek bejegyzéshez

 1. Kedves István!

  Ez egy érdekes és ‘logikus’ felosztása a tudatnak.
  Van egy másik elképzelés a tudat szintjeiről, melyet David Hawkins doktor írt az ERŐ kontra erő című könyvében. Olvastad a könyvét?

  üdv: Richárd

 2. Sztefanó szerint:

  Szia Richárd, sajna a könyvet nem ismerem bár David R. Hawkins nevével és skálájával 0 – 1000 már találkoztam. Az én szintjeim sokkal egyszerübb felfogáson alapulnak és nem okvetlen szükséges a Hawkins szerinti felsöbb régiókba emelkedni, ahhoz, hogy megértsük, közönséges, egyenesvonalú, közvetlen gondolkodással, mi az elsödleges – tudniillik az elö természet egésze és nem kizárólag az ember. Ebben a tekintetben a félelem (100) a harag (150) és a bátorság (200) hawakinsi szintjei is elegendöek lehetnének.

  Üdv, Sztefanó

 3. Visszajelzés: Fából vaskarika | SztefanoSpace

 4. csitrang szerint:

  hello..

  Én is a technotópikus emberek közé tartozom. Sokáig hadilábon álltam a technológiával és az ipari fejlődéssel, mert nem tudtam elvonatkoztatni és feltört bennem, hogy a technológia miatt hanyatlunk. De időközben ahogy egyre többet informálódtam, rájöttem, hogy de igen is a technológia az, ami az embert felszabadítja és nem más. Minden okozott jó lét a technológiai vívmányoknak köszönhető, viszont minden társadalmi deformáció is. A technológiában hihetetlen méretű energiák rejtőznek, amit az ember ki is tud bontakoztatni. Az hogy a technológiát hogyan használjuk az csak az emberi belső értékektől függ. Vagy globálisan egy teljese mértékben jólétet teremtünk mindenki számára, vagy hagyjuk, hogy politikai ideológiák szabályozzák a fejlődést és háborúkba, erőszakba sodorják a civilizációt. Az íjnak két tulajdonsága van, használhatjuk vadászatra és használhatjuk háborúzásra. Hogy egy eszközt mire használunk, azt az emberi elme szabályozza. Szerintem és sokak szerint, már rég élhetnénk egy jóval magasabb technológiai társadalomban, ahol az erőszak, szenvedés, csak ősi emlék lenne. Én úgy látom, hogy neked pont még kötött a gondolkodásod, pedig jól átlátsz dolgokat, de valamitől még félsz önmagadban.

 5. Sztefanó szerint:

  Idézek: “Minden okozott jó lét a technológiai vívmányoknak köszönhető…” – ??? szenzációs 😦 Nem, nem minden. Csitrang, valóban technotópiás lehetsz. Persze az attól is függ, hogy a saját világodban mit tartasz jólétnek. Bizonyos lehetsz benne, hogy a környzetet károsító fejlett technológiák serege nélkül is lehet teljes jólétben, söt boldogságban élni. Számtalan, a mi kultúránkban lenézett (és kiirtott) nép élt egészen egyszerü technológiai eszközökkel úgy, hogy ismeretlen fogalom volt a stressz, a skizofrénia, a lelkibetegségek és egy seregnyi más olyan kór melyet csak mi, magasan fejlett techno-civilizáltak ismerünk…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s