A második sítalpas, Reisalpe


Az első sítalpas túrám az Unterbergre sikerként könyvelhettem el, ami kétségtelenül megnövelte az étvágyam. Úgy gondoltam, jó úton vagyok célom, a sítúrázás csínjainak az elsajátítása felé. Mi sem természetesebb tehát, hogy egy újabb túrán törtem a fejem. Voltak persze levonni és megszívlelni való tanulságok, melyek miatt még halasztottam az újabb nekifutás dátumát. Először is nyilvánvalóvá vált, hogy nem a fókaszőrös sítalpas hegymászás jelenti a problémát, hanem a természetes hepehupás terepen, mély hóban való lesiklás.

Úgy gondoltam, hogy ilyen jellegű tapasztalatok teljes hiányában a legjobb, ha minden rendelkezésemre álló szabadidőmben egyszerűen csak gyakorlom a síelést úgy, hogy piros terepen teljes biztonsággal tudjak közlekedni. A többi, gondoltam, majd jön magától. Nos, sorban fel is kerestem a könnyen elérhető síterep színét-javát. Mindezeken túl egy kiadós hóesés után „felfókaszőröztem” magam egy elhagyott tanya (Alm) feletti lejtőre is, hogy megízleljem az igazi és hamisítatlan porhó fílinget.

Kezdtem jól ráérezni a korábban még túlságosan rázósnak tűnő meredek hegyoldalakra. Sikerült buckás síterepen is célorientált szlalomozással megtalálni a helyenként szűkre szabott folyosókat.

Tudni akartam tehát, hogy képes leszek-e az Unterberggel ellentétben, ahol a lesiklás túlnyomó része preparált síterepen történt, majd rendes natúrterepen is leereszkedni. Szépfalusi Csaba kalauzából [T14] egy zöld, azaz nagyon könnyű túrát választottam. A Reisalpen már mind hótalppal, mind pedig a nyáron tiszteletem tettem. A terep ismerete miatt ébredt bennem bizonyos gyanú, hogy ez a kezdőknek is ajánlott túra, végül mégsem lesz egészen zökkenőmentes.

P1050389
A Kleinzeller Hinteral feletti lankán

Az Ebenwald magaslatról induló, enyhén lejtő havas turistaút már-már szinte unalmasan kanyarog a Hochstaff tövében. Kleinzeller Hinteralm felett aztán megkezdődik a verejtéket fakasztó kaptatás. Először a már meglévő nyomvonalak egyikét választom követésre méltónak, majd kis kihívás céljából, és mert ezt is tudni akartam, nekiállok a méteres hóban új nyomvonalat húzni. Meglep, hogy ez sokkal egyszerűbb, mint hittem. A haladás jóval könnyebb, mint hótalpakon. A sítalpak ugyan finoman besüppednek a hóba, de mindvégig meggátolják a teljes “alámerülést”.

P1050395
A táj szépsége varázslatos

A mező után egy erdős szakasz következik, mely kissé nyomaszt, már ami a lesiklás módszerét illeti. Fogalmam sincs, hogyan lehet majd a fenyőfákkal sűrűn szegélyezett keskeny turistaúton fékezni. Előző napi túrázok jellegzetes nyomai fékező sítalpakra utalnak.

Az erdős rész után a Reisalpe ritkásabb, ligeterdővel borított, meredek kaptatója következik. A lejtő dőlésszöge ad némi okot az aggodalomra. Később kiderül, nem egészen alaptalanul. A hegy derekán van a legbetyárosabb meredély. Mélypiros síterepek is megirigyelhetnék. A probléma szerves része, hogy ezen kívül még szerteszórt hóbuckák áldatlan sokasága is tarkítja a képet.

P1050404 

Végül szerencsésen felérek a borongós szürke fényben napsütés után áhítozó lankás platóra. Egy-egy erőtlen fuvallattól eltekintve szélcsend uralkodik. Párás felhőfoszlányok vonulnak komótosan a vidék felett, hol az egyik, hol pedig a másik szomszédos hegycsúcsot fedve fel a kíváncsi tekintetek elöl.

A csúcskereszt tövében elvégzem a szükséges tennivalókat és elindulok a völgy felé. A plató szélétől számított néhány szempillantásnyi siklás után azonnal belátom, hogy a preparált síterepen megszerzett gyakorlat itt semmit, értsd, tényleg SEMMIT sem ér. Maga a siklás inkább akrobatikus elemekkel tarkított, buckáról buckára való ugrások elrugaszkodások, és besüppedések sorozatára hasonlatos. Nem is csoda, hogy némely becsülettel végrehajtott ügyességi mutatványt óhatatlanul egyensúlyvesztés követ, ami a hótakaró alulról történő tüzetes vizsgálatával jár.

P1050410
Indulás lefelé a platóról, szemben a Hochstaff csúcsa látszik

A legrémesebbnek a fákkal szegélyezett keskeny turistaúton való egyre gyorsuló ereszkedés bizonyul. Rendes fékezés esélye kizárt. A száguldást úgy sikerül megállítanom, hogy bekanyarodok a fenyvesbe és egy puha hóbuckán landolok.

A lankás legelő már kissé leülepedett, többnapos hórétege is megleckéztet. Itt a preparált sípályával ellentétben nem vállszélességben kell a sítalpakat vezetni, hanem lehetőleg szorosan egymás mellett. A mély hó ugyanis hajlamos egymástól távoldó “sínekre” terelni, széthúzni a talpakat. Ennek, mint ismeretes, csak egyetlen eredménye lehet. A veszély nálam is fennforgott, de ebben az esetben sikerült kivédenem és szerencsésen lesiklani a völgy aljáig.

Tapasztalatnak, még ha túlnyomórészt negatív töltettel is, de mindéképpen jó volt. Megtudtam, amit akartam. Ott ahol a piros sípályás tudás végződik, még egyáltalán nem kezdődik automatikusan sem a frírajding csírája sem pedig a mély hóban való csodaszép ívek húzásának tudománya. Az alábbi videó bemutatja, hogyan kell(ene) csinálni.

Mély hóban való siklás kezdöknek

 

Egyébként sem lehet hosszú évek, sőt évtizedek gyakorlatát, néhány hét leforgása alatt behozni. Belátom illuzórikus elképzelés volt és ez egyben egy válaszút elé állított.

  1. Hagyom az egész sítúrázást nyugodni, és belátom, talán valóban öreg vagyok már ehhez. Elsíelgetek a preparált terepeken, de a téli hegyekbe ezek után, már csak a jól bevált és biztonságos hótalpakon megyek.
  2. Nem hagyom annyiban, de óvatosabb leszek. Mostantól kezdve csak olyan csúcsokra kaptatok fel sítúrázni, melyekről az Unterberghez hasonlóan preparált síterepen lehetséges a lesiklás. Közben megpróbálom céltudatosan elsajátítani a szükséges technikai trükköket. A hótalpazást sem hagyom abba.

Nos, választottam. Szerinted melyik verziót?

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s