Mosolygós Schneeberg


A múlt héten csúcskereszt élmény nélkül, azaz gyakorlatilag dolgom végezetlenül hagytam el a Schneeberget (az okokról bővebben lásd a posztot). Újabb kísérletem során elkísért a lányom is, Cirmi.

 Klosterwappen_2D  Klosterwappen_3D

 KlosterwappenProfil

A táv (Losenheim, Fadensteig, Klosterwrappen, Wurzengraben, Losenheim) cirka 14 km, 1280m szintemelkedés, bruttó 8:00 óra. 

A Fadensteigen át vezető útvonalat már becserkésztem, tehát meglepetésekkel számolnunk nem kellett. Annyi változás történt az egy héttel korábbi állapotokhoz képest, hogy valamivel több lett a hó. Ezen kicsit meg is lepődtem, mert számottevő havazásról nem értesültem. Igaz, szerdán és csütörtökön egy hidegfront vonult át felettünk, amit idelenn a völgyben alig-alig vettünk észre, de íme a felsőbb régiókban mégis hintett némi “porcukrot”, ajándékba.

P1090454

A másik lényeges és örvendetes különbség az elmúlt hetivel szemben a pompázatos, már-már giccsesen szép túraidőben leledzett. Felhőtlen kék égbolt, napsütés és ultraibolya a legjavából. Csak a plató tetején és a csúcson cibálta meg az arra vetődő számos látogatót némi viharosnak éppen nem titulálható szél, ami miatt a levegő hőmérséklete legalább 5-8 fokkal érződött hűvösebbnek (az úgynevezett wind chill effektus). A makulátlanul fehér téli világ látványa, a Fischerhütte jégbordás teteje, a szellős perspektívák, a végtelen panoráma, mindenképpen megérték a fáradtságot.

Lefelé a két oldalról zárt és lefelé szűkülő Wurzengrabenen át ereszkedtünk le, amelyben viszont még a szellő sem rebbent és így jócskán megrekedt benne a hőség. Ennek az árok alját elég szépen kitöltő hó és a számtalan szembejövő sítúrázó látta kárát. Némely sportemberről szinte patakokban csurgott a verejték. Egy-egy kritikusan felhevült és csapzott állapotban lévőnek bíztatásként odavetettem a jó hírt, hogy szenvedésüknek hamarosan vége, a platón várja őket a hegy hűvös fuvallatta.

A Fadenwegre kiérve megváltunk a hágóvasaktól, amit később sajnáltunk, mert az Edelweißhütte alatti ereszkedés a teljesen eljegesedett síterepen nyaktörő mutatvány. A biztonság kedvéért aztán kénytelenek voltunk újra felcsatolni a hágóvasakat, melyek segítségével biztos lépésekben cammoghattunk vissza parkolóba.

Ez a kirándulás is bevonul a mindenkori legcsodálatosabb, legemlékezetesebb és legélvezetesebb túrák képzeletbeli panteonjába.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mosolygós Schneeberg bejegyzéshez

  1. Attila szerint:

    Gratula. Pont olyan szép időtök volt mint nekünk a Magas Tátrában.
    Üdv.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s