Egy csokor ferrata


Eredetileg az Eisenerz-Klettersteigre készültünk Sanyival, de ő inkább arra kért, találnék közelebb néhány könnyebb fajsúlyú utat, amelyekkel egy szép őszi napon kellemes tempóban is megbirkózhatunk. Nos, az ajánlatom így szólt: Mödlinger-Klettersteig (B/C), E60 (C) és Pittentaler-Klettersteig (C/D-D). A Flatzer-Wandon futó E60-nak különösen örültem, mert úgy terveztem, hogy lefelé menetben meglátogatunk még néhány barlangot is (pl. Flatzer Loch). Tudniillik a Flatzer Wandot főleg e természeti képződmények miatt (is) érdemes meglátogatni.

Mödlinger_2D Pittentaler_2D Währinger_2D
MödlingerPrpfile
Mödlinger: cirka 1km, 115m szintemelkedés bruttó 50 perc
PittentalerProfile
Pittentaler: kb. 2 km, 250m szintemelkedés, bruttó 1:30 óra
WähringerProfile
Währinger: Mintegy 2.2 km, 100 m szintemelkedés bruttó 1:15 óra

A sors sajnos közbeszól. Miután a Mödlingerrel aránylag gyorsan végzünk, rögvest elgurulunk az E60 beszállójához. Ott meg egy rút üzenet fogad, miszerint a ferrata felújítás miatt lezárva (fotó). Hétköznap ellenére serény munkálkodásnak ugyan semmi jele sincs, de nekünk jól elcsapja a gyomrunkat. Nincs is kedvünk már barlangászkodni, hanem egyenesen megyünk a Pittentalerra.

DSC05069

A Pittentaler-Klettersteig rövidsége ellenére egy indikátor kezdő és már ifjonti haladó mászók számára. Már tán többször is elmondtam, de nem árt elismételni, hogy a Pittentaler egy képességválasztó. Aki tudniillik gond nélkül szalad végig rajta, az kvalifikálta magát a nehezebb ferraták világába (pl. Gebirgsvereinsteig).

Találkozunk olyannal, szembejön velünk, aki csak rápillant a falra és máris „viszont hozzáddal” sarkon fordul. Aki bevállalja, de minden erejére szüksége van ahhoz, hogy kibukkanjon a Türkensturznál, az addig látogatgassa, ameddig a mutatványt vastag erőfelesleggel nem sikerül elvégeznie.

Miután a déli falon pörkölődve, minden pórusunkból csöpögve felérkezünk a Klettersteig tetejére, fontolgatjuk, mitévők legyünk még a maradék időnkkel. Aztán a kimaradt E60 helyett, zárszónak beiktatjuk a Währingersteiget (C) a Hohe Wandon. Ez egy nagyon jól kitalált vonalvezetésű, kezdőknek és kellemes kikapcsolódó mászást igénylőknek alkalmas útvonal. Csak éppen túl rövid. Miután felérünk a tetőre, elücsörgünk még egy sort a száradozó fűben és élvezzük a remek őszi napsütést a csendes, lelket-testet melengető időt.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s