A Tehénhóhegy (Kuhschneberg)


Juhé! Öt hetes kényszerpihenő után ismét bakancsot húzhatok. Új utak és ösvények után kutatgatva jön a képbe a Kuhschneeberg. A Schneeberg északi oldalához tapasztott nagy kiterjedésű fennsík úgy 1500 méteres szinten. Még nem jártam arra, nosza tehát…

 Kuhschneeberg_2DKomp  Kuhschneeberg_3D

 KuhschneebergProfile

red A megtett táv (Wegscheidhof, Vois, Steinlehgraben, Kuhschneeberg, Schauerstein, Fischerhütte, Kaiserstein, Fadensteig, Edelweißhütte, Römerweg, Wegscheidhof) 18 km, 1550 méter szintemelkedés bruttó 8:15 óra alatt (B variáns)

Hosszú kihagyás után óvatosan tervezek. Az alapterv (A variáns) értelmében  Wegscheidhofból indulok Vois felé, hogy a Steinlehgrabenon át jussak fel a Kuhschneebergre. Miután átvágok a platón, kelet felé fordulva az ismert Fadenwegen elérem az Edelweißhüttet, majd onnan a 231-es turistaúton visszaereszkedem a kiindulópontba. A vérmes B variáns értelmében a Fadenweget elérve nem az Edelweißhütte felé, hanem ellenkező irányba fordulva felbaktatok még a Schneebergre is.

DSC00261

7:50-kor, vacogtató 4 C fokban indulok körutamra a Klostertalból. Aszfalton haladok nyugati irányba Vois felé, a tanyán át egészen egy kápolnáig (8:20 == fenti kép) ahonnan a Steinlehgrabenben lévő Fleischersteig indul. Sajnálattal veszem tudomásul, hogy a hegy északi oldalán napsütésre egyelőre hiába áhítozom. A turistaút jól jelzett, a platóhoz közeledve egyre meredekebben veszi a szerpentineket, mígnem az út végén már sziklát is kell fogni, imígyen az út felső szakasza eléri az 1- szintet.

A platón (10:04) végre napsütés fogad. A táj megegyezik a képzeletem szültével. Nem is csoda, hogy a vidék nem a legfelkapottabb attrakciók egyike. Nagy kiterjedésű mezők és fenyvesek váltogatják egymást (lenti kép). A jelentős tengerszint feletti magasság ellenére gyakorlatilag nincs kilátás a környező világra. Még a szomszédos Schneeberg szelíd füves háta is csak később bukkan elő, a ki tudja hányadik erdőliget mögött. A tájékozódást fémkarók segítik. Az erdőben jobb résen lenni, mert könnyű elvéteni a kijelölt utat.

DSC00290

Amikor elérem a Fadenweget (10:55) meghányom, vetem magamban az esélyeimet. Vajon induljak balra az A variáns szerint, avagy vállaljam a még cirka 600 méteres plusz szintemelkedést a csúcsig? Érdekes, hogy gondolkodás közben meg sem állok. Szinte ösztönösen, mintegy válaszként a felvetett kérdésre, jobbra, a Krempel-Hütte felé veszem az irányt (B variáns).

11:10-kor érkezem a Schauerstein-ösvény tövébe. A tábla szerint másfél óra a Fischerhütte. Némi rövid pihenő és elemózsia után nekidurálom magam a hegynek. Lássam, hosszabb kihagyás után, időben, beleférek-e a papírformába? A Schauerstein (kép lent) alsó szakasza a keményebb. Az út javarészt törpefenyők között, meredek sziklafokokon át visz felfelé. Az ösvény a névadó Schauerstein sziklái felett szelídül. A továbbiakban elbarnult füves hegyháton, időnként hómezőket keresztezve kaptatok.

DSC00316

És íme, láss csodát, a papírformát alaposan meghazudtolva, pontosan egy óra alatt, 12:11-re érkezem a Fischerhütte szintjére. A jó tempójú kapaszkodás nyomán eléggé kifacsartnak érzem magam, és utánpótlás felvétele céljából mindjárt be is fordulok a menedékházba, anélkül, hogy szokás szerint még előtte tiszteletem tenném a Klosterwappenon.

Ez ennyiben is marad, ezúttal nincs csúcskereszt. Egyszerűen nem vonz, nincs hozzá humorom. Ebéd után 12:41-kor távozom, de még felbaktatok a Kaisersteinhez, hogy legyen legalább egy icuri-picuri csúcsélmény is a pakliban. Bekukkantanék a Breite Riessbe is, de sajnos párafelhők takarják a ki- illetve lelátást.

DSC00325

Lévén idefenn elég sok a hómaradvány, a Fadesnteig felől érkezőktől megtudakolom az ottani viszonyokat. Az információk bizalmat keltőek. És valóban, hónak nyoma sincs a Fadensteigen. Lefelé menetben ugyan nem tartozik a kedvenceimhez, de erre rövidebb lejutni és jó odafigyeléssel megmegy gond nélkül.

DSC00352

Az Edelweißhütte (14:36) mellől lefelé vezető 231-es ösvény teljesen felázott. Sáros, ingoványos. Az utat, melynek felső szakasza az ismert Römerweggel azonos, több helyen is patak keresztezi. Ez sem gazdagítja tehát kedvenceim listáját. Wegscheidhof felé haladva a turistaút leválik a frekventált Römerwegről és végre szárazon vezet tovább. 16:05-kor érkezem vissza reggeli kiindulópontomba. Kezdetnek, illetve hát újraindulásnak, bevallom, egy kicsit túlsúlyosra sikeredett, de azért élveztem, hogy újra úton lehetek.

DSC00384

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s