Valóban sok a kamu


Egyik előző írásomban kritizálom a digitális fényképezésben tapasztalható trendet az egyre nagyobb méretű szenzorok felé. Az én tapasztalataim nem támasztják alá a gyártóktól sugallott elméleti előnyöket, amik bár természetesen léteznek, de sok esetben csak exponenciálisan növekvő befektetések árán, ha egyáltalán. Közben a hozam esetenként kétséges. Nos, mit ad a sors, éppen a dpreview.com hozott le a minap egy érdekes cikket, melyben összehasonlítja a Canon két különböző méretű szenzorral ellátott kompaktját (G7x ii az 1’’ illetve a G1X iii a nagyobb APS-C szenzorral).

DSC00407.acr_1

Azért szólok csak, mert a konklúzió alátámasztja saját megfigyeléseimet. A dupla áron kapható G1X bár nyújt előnyöket, ám az esetek nagy részében az olcsóbb és kisebb szenzorral ellátott G7x legalább olyan jó minőséget képes produkálni.

Here comes the ‘but’ though… if you’re looking for (in our opinion) a better value, or you’re looking for an even smaller camera, or you shoot in low or marginal light more often than bright daylight, the G7 X II is almost certain to be a better fit, at a cheaper price.”

Ami a meglepő, hogy gyengébb fényviszonyok esetén az elmélettel ellentétben a kisebb szenzor (G7x) előnyösebb. Ki hallott ilyet? Nos, akkor mond meg őszintén, kell neked tényleg a drágább?

Megjegyzés: a megállapításaim természetesen inkább csak a magamfajta hobby fényképészekre vonatkoznak. Aki fotózással keresi a kenyerét, annak nyilván mások a prioritásai és más szempontok mentén végzi a munkáját. Egy sportfotográfus például rá van utalva a nagy és még nagyobb közelítést nyújtó drága optikákra. Egy profi portréfotográfus sem okvetlen boldogul el egy kompakttal.

Kategória: Photo
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s