Unterberg


Eredeti célunk a Semmering lett volna, de a térségre vonatkozó kedvezőtlen időjárás előrejelzés miatt inkább az Unterbergre indulunk Angikával. Később, amikor felettünk is beborul, látjuk, hogy a Schneeberg/Rax és az azon túli részek fölött valóban nyomasztóan nagyra és szürkére híznak a zivatarfellegek.

 Unterberg_2D  Unterberg_3D

 UnterbergProfile

blue A megtett táv (Lamwegtal, Trattal, jelöletlen erdei út, 231-es zarándokút, jelöletlen gerincútvonal, Unterberg, Unterberg-Schutzhaus, kápolna, jelölt turistaút, Lamwegtal) 10 km, 670 m szintemelkedés, bruttó 4:40 óra (nettó 3:20)

9:20-kor lépünk ki a Lamwegtal végében lévő parkolóból. Télen itt tűt nem lehet leejteni, annyian vannak. Most meg rajtunk kívül még tán ha 3 gépkocsi árválkodik a hatalmas parkoló távoli szegletében.

DSC02519
Itt balra fel elhagyjuk a széles erdészeti utat.

DSC02523
Az ösvény végig jól követhető

Az elmúlt télen becserkészett rövidítésen kívánunk kiérni az Unterberg gerincén vezető turistaútra. A jelöletlen út fonala végig jól követhető, mindazonáltal, a gyér nyomokból ítélve nem tartozhat az agyongyötört ösvények közé.

DSC02530
Viharverte hegyháton át a síterepre

DSC02539
A zöldellő síterepen

10:20-kor már el is érjük a jól kitaposott turistautat, mely a Bettelmannkreuz irányából érkezik és az Unterbeg-Schutzhaust célozza meg. Mivel mi először a csúcson szeretnénk tiszteletünket tenni, hamarosan elhagyjuk a jelzett utat és maradunk a gerincen. A sítúrázók kedvelt “téli” kaptatóján érkezünk a szépen zöldellő síterepre (11:15).

DSC02541
Pillantás a Reisalpe/Muckenkogel felé

Itt először szelíden emelkedünk, majd a csúcs előtt jól bekeményít a kaptató. Én már jól ismerem a járást, de Angikát bizony meglepi az emelkedő dőlésszöge. Az akadály ellenére is már 11:30-ra a jó magas fakereszthez érünk.

DSC02567

Közben egyre komolyabb fellegek gyülekeznek az égen. Némi nézelődés után leereszkedünk a vendégházhoz (11:58 – lenti kép) és betérünk, hogy elköltsük megérdemelt déli jussunkat.

DSC02569

DSC02580
Egy rövid kitérő a kápolnához

DSC02581
A belső tér

12:30-kor még bekukkantunk az Unterberg kápolnába, majd egyre komorabb égboltozat alatt indulunk vissza a völgybe. Végül megússzuk zivatar nélkül, sőt, mire visszaérünk a kiindulópontba, mintha szelídülne az égiek szigora is.

DSC02589
Lefelé a síterepen. Szemben a Schneberget kéne látni, de a zivatarfelhők eltakarják.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s