Alsó- és Felső-Herminensteig


Átlagember szempontjából nézve nagy és megerőltető túrát tervezünk. A jó okból gyakran elkerült és mellőzött Alsó-Herminensteigen kívánjuk elérni a Nördlicher Grafensteiget majd innen folytatva a Felső-Herminensteigen fel a Schneeberg platójára.

Herminensteige_2D Herminensteige_3D
HerminensteigeProfile

black A megtett táv (Schneebergdörfl, Unterer Herminensteig, Nördlicher Grafensteig, Oberer Herminensteig, Waxriegel, Fischerhütte, Klosterwappen, Elisabethkirchlein, Baumgartner, Miesental, Schneebergdörfl) cirka 18 km, 1500 m szintemelkedés, bruttó 8:25 óra (nettó 6:00 óra), 1+/egy pontban 2-es szintü sziklamászással

Mint általában igényesebb kihívások előtt, nyugtalanul alszom és már idejekorán felébredek. Az sem nyugtat meg teljesen, hogy kifogástalan túraidőre van kilátás. Minden, egy ilyen dimenziójú túrához elengedhetetlen és szükséges körülmény teljesül. Kék ég, napfény, gyenge légmozgás, csekély zivatarveszély és még viszonylag elfogadható, mindenképpen 30 fok alatti hőmérséklet. Majdnem pontban 8:00 órakor indulunk.

DSC03162

Egy valóban nyugtalanító pillantás: előbukkan az Alsó-Herminensteig sziklafala

DSC04980

Cirmi az Alsó-Herminensteig sziklalépcsője előtt

DSC04985

Az első mászás 1+ szinten, nem nehéz de kellemetlen (9:05)

DSC03172

Jó odafigyelés szükséges, mert kitett és nagy mélység van alattunk

DSC04990

Cirmi az Alsó-Herminensteig kulcspontjában, ez itt II-es szint. A fogódzókat kétszer is kell ellenőrizni. A sok-sok bakancs nyomán az egykoron még éles sziklák szélei kisimultak, lekerekedtek (9:15).

DSC03176Sikerült, a továbbiakban menetelünk a Nördlicher Grafensteigig. A piros jelzéseket mind most mind pedig a továbbiakban is érdemes és ajánlatos követni.

DSC05001

A Felső-Herminensteig eleinte gyaloglásra invitál, a mászós szakaszok később jönnek

DSC03182

Kifogástalan hegyi panoráma, a háttérben Dürre-Leiten, a Dürre-Wand, a Schober és az Öhler láthatók

DSC05007

Na, itt már a kéznek is akad dolga. 1/1+ szinten, sehol sem nehezebb.

DSC03191

Odalenn kiindulópontunk, Schneebergdörfl látszik

DSC05014

DSC05016

Balra a képben már a Hochschneeberg hegyi állomás, szemben a még megmászandó hegygerinc

DSC03201

Erről a sziklaszirtről egy lemászás jön (11:10), majd a kulcspont következik…

DSC05024

Az egyetlen (szerintem furfangos) 2-es szintü kulcspont, Cirmi éppen sikerrel lép fel és tovább. Előnyben a hosszú karú, magas termetüek.

DSC05032

DSC03202

Akad egy drótkötéllel biztosított rövidke szakasz is

DSC05038

Többnyire ilyen tornyok mentén és át vezet az élvezetes, sehol nem túl nehéz sziklamászás

DSC05046

Pillantás a Fischerhütte irányában

DSC03210

A Waxriegelen 3:30 óra elteltével, 11:30-kor

DSC05060

Vannak még szép, nagykiterjedésü hómezők is

DSC05062

A Fischerhütte alá egy feljebb csákányhoz kötött zsineg biztosítja a kapaszkodást, dugó alakul ki, mert kötél nélkül senki sem vállalja be a csúcszós havas lejtőt.

DSC03215

DSC05064

DSC05071

Visszafelé, szemben a Waxriegel és alatta a Damböckhaus

DSC03220

Baumgertner felett, átkelés a síneken

DSC03223

A Mieseltalból visszapillantásban a Schneeberg. Egy remek, de jó felkészültséget, kifogástalan erőnlétet, tapasztalatot igénylő túra ér véget, ami csak a maihoz hasonló barátságos időjárás esetén javallott.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Alsó- és Felső-Herminensteig bejegyzéshez

 1. rockerszabi szerint:

  Kedves Sztefano! Ezzel a túrával kapcsolatban kérdezem, hogy milyen állapotban van most 2022-ben az Unterer Herminensteig? Tavaly nyáron sikerült megcsinálni a felső szakaszát párommal, valamint a Novembergratot is sikeresen megmásztuk. Így vajon szükséges-e az Unterer Herminensteg kulcsponján, kulcspontjain valami eszköz használat. Esetleg 2019- óta nem tették-e biztonságosabbá azt a szakaszt? Tisztelettel: Nagy Szabolcs

  • Sztefanó szerint:

   Kétszer jártam az Alsó Herminensteigen (2018-ban majd 2019-ben). Azóta nem tudom, változott-e ott a helyzet. A jó hír, hogy amennyiben valaki mégsem vállalná, akkor nem kell teljesen visszafordulnia, hanem egy kitérő úton meg lehet kerüli a falat. Eszköz használata nem szükséges, nem is lehetséges, mert nem ferrata, akasztani sehová sem lehet, hacsak valaki nem biztosít fentről. Egy, rövidke, de színtiszta 2-es szintű felszökésről van szó. Annakidején volt ott egy lelógó segéd-kötél, amibe bele lehetett kapaszkodni. Mondjuk személyesen nem ajánlanám, mert nem tudni, milyen régen lóg ott magának, ha egyáltalán még van. Vannak viszont jó fogódzók a sziklán. További infó: https://sztefano.com/2018/08/26/unterer-herminensteig-a-mumus/

 2. papirusz szerint:

  Kedves Sztefanó!
  Nagyon jó leírás, kár hogy nem találtam meg pár nappal hamarabb. A héten próbálkoztunk a felső Herminensteiggel mínusz fokban, de csak minimálisan havas körülmények között. Visszafordultunk az általad kulcspontnak leírt helyen, a párom nem mert ott felmenni. Tényleg nem triviális, rosszak a fogások, különösen kesztyűben, és télen kesztyű nélkül kb. elsőre sikerülnie kell, különben elfagy az ember keze. Azért nem erőltettük, mert nem tudtuk, nem lesz-e felette valami még nehezebb hely. Majd nyáron visszamegyünk, úgy szerintem nem lesz gond.
  Bejártuk az alsó Herminensteiget is, lefelé, természetesen az elkerülőn.

  • rockerszabi szerint:

   Sztefano-Space írta: >Nagyon szépen köszönöm az információt! papirusz commented: “Kedves Sztefanó! Nagyon jó leírás, kár hogy nem találtam meg pár nappal hamarabb. A héten próbálkoztunk a felső Herminensteiggel mínusz fokban, de csak minimálisan havas körülmények között. Visszafordultunk az általad kulcspontnak leírt helyen, a párom n”

 3. Sztefanó szerint:

  A kulcspont után még bár vannak furfangos kis felszökések, de egyik sem nehezebb ennél. A Herminensteiggel és többi hasonló Schneeberg-mászókával télen az a gond, hogy esetenként és persze hótól függően a kilépés a platóra problematikus lehet. Hogy miért? Hát mert bár hó alig van, de pont a kivezető út van egy jégpáncél alá befagyva amit esetleg hágóvassal lehet csak bevállalni. Ezt sajnos előre soha nem lehet tudni. A Raxon is hasonló a helyzet a déli mászós turistautakkal.

  • papirusz szerint:

   Hát igen, onnan visszafordulni kellemetlen lehet. Voltunk fent a platón egy korábbi napon, így most szerintem nem lett volna itt sem jeges. Plusz volt nálunk mini csúszásgátló, de rendes hágóvas most nem.

  • rockerszabi szerint:

   Sztefano-Space írta: >Nagyon szépen köszönöm az információt. A nehézségek ellenére célul tűzzük ki az idén az Unterer Herminensteig meghódítását. Sztefanó commented: “A kulcspont után még bár vannak furfangos kis felszökések, de egyik sem nehezebb ennél. A Herminensteiggel és többi hasonló Schneeberg-mászókával télen az a gond, hogy esetenként és persze hótól függően a kilépés a platóra problematikus lehet. Hogy miért?”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s