Gorner (2702) és Rotenkogel (2762)


Még soha nem szaladtam fel egy hegyre. Most ez is megtörtént. Tudniillik az időjárás jóvoltából (vagy inkább rosszvoltából) nem tudom mikor szakad a nyakamba az ég áldása. Aznapi csúcsomat, a Rotenkogelt még időben el szeretném érni és ezzel méltó pontot tenni idei osstiroli szabadságunkra.

Rotenkogel_2D Rotenkogel_3D
RotenkogelProfile

black A táv a Goldried hegyi állomásból visz az Adler Lounge érintésével a Rotenkogelre, majd visszafelé menetben felfut még a Gornerre is. Összesen 8.4 km, 690 m szintemelkedés bruttó 3:40 óra alatt (nettó 2:40 óra)

Sajnos a címben eltüntetett két új csúcsot nem vehetem fel a megmászott bércek listájára, mert nem teljesítem az önmagam szabta feltételeket. Csak önerőből, segédlet nélküli megmászás számít. Most viszont a Goldried kabinos felvonó repít fel Matreiből 2146 m szintre.

DSC05941
Pillantás a Granatspitzgruppe hegyei felé

DSC05944

Egészen lentről, Matrei szintjéről, több mint 2000 m szintemelkedéssel járna feljutni a Rotenkogelra. Nem mondom, hogy lehetetlen, de ehhez nagy elszántság és legfőbbként abszolút stabil idő kellene. Nem olyan mint a mai, amikor nem lehet tudni, hogy mikor, mivel ajándékoznak meg az ég szeszélyes szellemei.

Amikor kiszállok a felvonóból, még ragyog a nap, de az ég nagy részén komor, fenyegető felhők gomolyognak. Nagy tempót diktálok, hogy kihasználjam a még rendelkezésemre álló kedvező rést. Tévedésből a Goldriedsee partját is megejtem, de így is cirka 40 perc alatt tornázom fel magam az Adler Lounge szintjére. Egy slukk víz a kulacsomból és máris veszem a kanyarokat fel a Gorner gerincén (lenti kép).

DSC05946

DSC05950
Visszapillantásban a Großglockner

Pár vállalkozó kedvű túrázó somfordál előttem, előzök. Valamennyien a Gornerig mennek csak (ez elbizonytalanít), aztán ott álldogálnak tanácstalanul, mert nem tudják hol van a Gorner csúcsa. Az út ugyanis a Gorner alatt vezet a Rotenkogel felé és csak egy alig látható csapás (amit meg kell találni) mutatja az irányt a kereszt és kőhalom nélküli kopár Gornerre.

Nem érdekel a Gorner! Most még nem! Minden idegszálamat a Rotenkogel foglalja le. Kicsit azért tétovázok, mert látom, hogy az idő nem szab kedvező feltételeket, sőt, egyre csak szürkül és vastagodik a környező csúcsokat is bekebelező felhőréteg. Amikor egy hómezőt keresztezek, már-már arra gondolok, hogy visszafordulok, de az a bizonyos tudatalattim távirányít. Ő szabja meg, mit tegyek. Ez egy nagyon érdekes fenomén, már többször is szóltam róla. Most is megfigyelem, hogy miközben a valós tudatom azt tanácsolja, forduljak meg, és biztonsággal szálljak alá, a lábaim fittyet hánynak minderre és maguktól megindulnak a sötét ég alatt elég ijesztő optikát mutató Rotenkogel felé.

DSC05953

DSC05980
Már jól látszik mindkét Rotenkogel-csúcs

DSC05955

A Gornerig a túrkalauzok pirossal jelölik a nehézségeket, majd ezt követően feketével. Én tehát, láthatatlan erőktől vezérelve, sprintelek tovább. Először lefelé visz az út szalagja egy nyeregbe 2650 méteren. Ezután jönnek a drótkötéllel biztosított A/B szakaszok. Hoztam a ferratás kesztyűimet. Ez jó ötlet.

Sajnos a drótkötél biztosítás elég gyatra. Több helyen kilazult a nittek ragasztása és tehát a drótkötélbe fogódzkodni inkább nem ajánlott. Ahol lehet, inkább sziklát fogok. A nyeregből lassan emelkedik az ösvény. A csúcs alatt egy hatalmas szikladarabokból álló mezőt keresztezek, több helyen is (fenti kép). A kövek egymásba akadva elég stabilan fekszenek, csak itt-ott billeg egyik-másik.

DSC05967

DSC05961
Pillantás a csúcsról a Goldried hegyi állomás felé, balról a Virgental

DSC05964
A Rotenkogel másik csúcsa (magyrázat lejjebb olvasható)

11:10-kor, azaz a Goldried hegyi állomástól számítva cirka másfél óra alatt érem el aznapi célomat. Uff! Két hölgyet érek utol a csúcs előtt, az egyikük van olyan kedves és még lefotóz. Ezután nem sokat teketóriázok, máris szaladok lefelé.

DSC05973
Visszafelé a drótköteles szakaszokon

DSC05981

A Gorner alatt arra gondolok (fenti képen egy halomnak látszik), hogy esetleg még az is elvihetném. A tudatom megint csak azt parancsolja, hogy mars lefelé, a lábaim viszont, felismerve az alig kivehető csapást, visznek felfelé. Mit tehetek hát? Sztefanó, te egy teljes őrült vagy, mondja (ordítja!) a gyáva belsőm! Minden normális ember igyekszik mihamarabb elhagyni a sziklataréjokat, amikor zivatar fenyeget. Nini, már itt csüng a lába! De valami láthatatlan erő még felvisz a Gornerre és képet is csinálok onnan, ni (lenti kép).

DSC05984

Később, amikor dolgozom a fotókon, feltűnik egy más (fa-?) kereszt, melyről eleinte azt hittem, helytelenül, hogy a Gorneren van. Kerestem is és felettébb csodálkoztam, hogy vajon a szemem káprázott-e, mert a Gorneren ilyesmit nem találtam. Mint kiderül, a Rotenkogelnek dupla csúcsa van. Ott, az északkeleti csúcson van egy másik kereszt is elhelyezve. A közismert, modern vaskereszt a délnyugati csúcson áll, ott, ahová a turistaút is torkollik.

DSC05994
A Kalser Höhe a Törlhaussal lefelé menetben

Nos, miután a Gornerrel is végeztem, jöhet a túra kellemesebb, kulináris része. Annak rendje-módja szerint leereszkedem az Adler Loungeba és pótlom mind a folyadékvesztést mind pedig az elégetett kalóriákat. Közben valóban megérkezik az esőfüggöny (lenti kép). Látom amint egyre jobban húz felénk a Virgentalból. Szerencsére csak egy kiadós zápor, villám/dörgés nélkül, de ha elkap, loncsra áztat.

DSC06004

Szép időben, nyugottan araszolgatva, nyilván nem nagy tudomány felmászni a Rotenkogelre. A jelen körülmények között, és egyébként is, az oda felvezető kitett gerincet, nem szabad alábecsülni. Soha, semilyen hegy megmászását sem szabad alábecsülni!

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s