Kirchwaldberg-Unterberg


Valahányszor jövet-menet az Unterberge elhaladtam a komor Kirchwaldberg alatt, mindig azt mondogattam, hogy majd legközelebb oda is felmászok. Ez a legközelebb most teljesült. Sanyi még soha nem járt az Unterbergen, ami azonnali orvoslára szorult. Most tehát az ő társaságában teszem meg az egyik klasszikus unterbergi kört a Ramsentalból indulva. Útközben, természetesen, most akkor a Kirchwaldberget is megejtjük.

Unterberg_2D Unterberg_3D

UnterbergProfile

blue A táv (Ramsental, Bettelmannkreuz, Kirchwaldberg, Unterberg, Unterberg-Schutzhaus, Lamwegtal, Ramsental) 12.3 km, 830 m szintemelkedés bruttó 4:45 óra (nettó 3:45). A piros nyíl a Kirchwaldberg.

DSCF6960

Még nincs 9:00 óra amikor felkerekedünk a kemény fagyban (-6 C fokot mutat a hőmérő, fenti kép). A nap a legszebb arcát mutatja és mivel inverzió van, reméljük, hogy feljebb majd melegszik az idő, és ez valóban beteljesül. Érkezünk a Bettelmannkreuzhoz (9:30, lenti képek), ahol egy derékszögű balraáttal ráfordulunk a Kirchwaldberg szelíd gerincére. Az útelágazás jobb szárnya a Kieneckre vinne.

DSCF6966

DSCF6970

Alig 15 perc elteltével máris a Kirchwaldberg visszautasító meredek északi fala alatt futó úton araszolgatunk. Semmi nem utal rá, hogy a csúcsára közönséges halandó képes lenne felmenni. A megoldás kulcsát a hegy nyugati gerince szolgáltatja. Onnan ugyanis különösebb gond nélkül fel lehet rá gyalogolni. És nini, még egy kis keresztet is lelünk odafenn (lenti képek). Mivel az idő nem is lehetne jobb, hosszasan élvezzük a panorámát az égtáj minden irányában.

DSCF6977

DSCF6989
A Kirchwaldberg bejáratánál egy szikla örködik. A távolban célunk az Unterberg.

DSCF7002
Sanyi érkezik a Kirchwaldbergre. A távolban a Schneeberg

DSCF7004
Pilantás déli irányban a ködtenger felé (inverzió)

DSCF7013

DSCF7016
Pillantás északi rányban. Sanyitól jobbra a Kieneck/Enzianhütte látszik

Elmúlik 10:00 óra is amikor leereszkedünk a Kirchwaldberg még marasztalgató ormáról és folytatjuk megtervezett utunkat, mely most inkább lejt a Kirchwaldberg és az Unterberg közti nyeregbe 969 méteren (10:30). Innentől kezdve aztán újra folyamatosan felfelé kunkorodik a turistaút.

DSCF7023

DSCF7027

Tisztásokkal tarkított fenyveserdőn át kaptatunk. 11:00 órakor kilyukadunk a még kietlenül ásítozó síterepen. Élvezzük, ahogy akadálytalanul, langymelegen ragyog ránk a nap. A távolban tisztán rajzolódnak ki Alsó-Ausztria magasabb legmagasabb hegye, a Schneeberg.

DSCF7031

DSCF7034

11:30-kor, azaz indulástól számítva cirka 2:30 óra elteltével vagyunk a jó magas csúcskeresztnél. Lenyűgöz a panoráma. Tisztán kivehető az Ötscher, a Muckenkogel, a Rax és a Schneealpe. Egy ugrásnyira a csúcstól van egy pad, ahol letelepszünk és elemózsiázunk a magunkkal hozottakból. Szél sem lebben és tehát nem sietünk, mert annyira gyönyörűséges a táj, olyan kellemesen marasztaló az idő. De mindennek vége szakad egyszer.

DSCF7043
A távolban a vidék koronázatlan királya, az Ötscher látszódik

DSCF7045

DSCF7050

DSCF7054

DSCF7062

Éppen dél lehet, amikor megkezdjük az aláereszkedést. Negyed óra elteltével még elnézünk az Unterberg-Schutzhaushoz. A mai napon zárva.

DSCF7066

DSCF7071

Szép nyugodt tempóban ereszkedünk tovább a jelzett turistaúton a Lamwegtalba. Odalenn a nagy parkoló üresen ásítozik, türelmesen várja a havas szebb napokat. Utunk utolsó szakasza aszfalton visz vissza a kindulópontba.

DSCF7074

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Uncategorized
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s