Zahmes Gamseck


Végre sikerült Attilával egy újabb és öblösebb akciótervet megvalósítanunk. Hinternaßwaldból, a Rax és a Schneealpe közé szorult túraeldorádóból indulunk megostromolni a Rax 1800 méter szinten hullámzó felföldjét. A kínálatból a Szelíd Zergesarok (Zahmes Gamseck) néven ismert A/B szintű ferratát választjuk felfelé, majd pedig lefelé a Kaisersteigen ereszkedünk le. Alternatívaként, tán egy más alkalomra választható még a Vad Zergesarok (1+/2-), a Wildfährte (B), a Bärenlochsteig (B) avagy a Peter Jokel Steig (A) is.

ZahmesGamseck_2D ZahmesGamseck_3D

ZahmesGamseckProfile

black A táv (Hinternaßwald, Naßkamm, Gupfsattel, Gamseckersteig, Heukuppe, Karl-Ludwig-Haus, Predigstuhl, Habsburghuas, Kaisersteig, Hinternaßwald) cirka 21 km, 1500 m szintemelkedés, bruttó 9:00 óra (nettó 6:30 óra).

Széles erdészeti úton indulunk 8:20-kor a Reißtalklammon át, melynek egyik különlegessége a vízbőség. Innen a név is, Naßwald, azaz Nedveserdő. Ez olyannyira igaz, hogy Bécs város ivóvíziének jelentős részét is az itt található források táplálják.

DSC01123

DSC01125

A Habsburghaus teherliftje völgyi állomásánál (fenti kép; 8:50) jobbra elhagyjuk az erdészeti utat és megkezdjük a kaptatást, melyet a hegy hűvös lehelete tesz kellemessé. Kis gond, hogy egy tábla figyelmeztet az útépítés miatt lezárt Gamsecksteigre. Nos, pont azt szemeltük ki mára magunknak. Nincs semmi gond, tudniillik ha mégis áthatolhatatlan akadályba botlanánk, a Naßkammon (lenti képek; 9:30) jobbra fordulva remek alternatívaként kínáltatja magát a Schneealpe hasonló platója.

DSC01129

DSC07431

DSC01131

Egy második lezárásra figyelmeztető tábla (fenti kép) már-már meghátrálásra késztet, de Attila állhatatosságának köszönhetően, az erdészet rémületes természetromboló tevékenysége ellenére is bevállaljuk a tovább haladást. A pusztítás, amit itt tárul szemeink elé szívszorító. Miközben a hegyi biciklisek ellen pont az erdészet kardoskodik a környezetpusztítás vádjával, a napnál világosabb, hogy ezernyi hegyibiciklis nyomás sem szenved annyit a természet, mint az ilyen rettenetes beavatkozások nyomán.

DSC01134

Vasárnap lévén nem bömbölnek a gépek, nincs lázas tevékenység, csend honol valószínűleg hétfő reggelig. Gond nélkül kiérünk az új autópálya-szelességű erdészeti útra, majd később rátalálunk az elpusztított turistaút megmaradt folytatására.

DSC01141

DSC07438

A már bizony rozoga állapotban levő Zimmemannhüttet elbontották, maradt a mögött levő Gamseckerhütte. Hűvös erdőben kaptatunk tovább, majd cirka 25 perc után (10:15) kilyukadunk egy napsütötte nyeregben (Gupfsattel), ahol megejtjük első hosszabb pihenőnket (fenti képek). Innen három út is elágazik. A Rax felé fordulva balra a Wildes Gamseck, jobbra a Zahmes Gamseck és ellentétes irányban a Grabnegrgupflra vezető ösvény.

DSC01144

DSC07446

Folytatjuk tehát a szelíd változaton, ami nem is annyira szelíd, legalábbis ami a dolog optikáját illeti. Egy fiatal pár jön szembe velünk, kérdezem, honnan, mi szél hozta őket? A hölgyön kifogott ez a mégiscsak komor és vad panoráma. Ma inkább lemondanak a mászásról, visszafordulnak. Mi viszont rendíthetetlenül küzdjük magunkat tovább, a beszállóhoz vezető sziklagörgetegen át (10:40).

DSC01159

DSC01155

A drótkötéllel remekül biztosított Klettersteig tapasztalt mászóknak nem okozhat gondot. Mi bátrak vagyunk és szett nélkül is vállaljuk a kihívásokat. Aki gyakran és erősen kapaszkodik a drótba, annak ajánlott legalább egy mászó kesztyű, de sisak sem éppen felesleges. Ahol tehetem inkább mellőzőm a drótkötelet és sziklát fogok, ami úgy a szakaszok felén sikerül.

DSC01164

DSC07449

DSC01170

Jó tempóban vesszük a nyers sziklarengetegbe ágyazott útvonalat, melyet egy sziklahasadékba telepített hosszú vaslétra koronáz, az úgynevezett kulcs-szakasz. Technikailag semmiféle nehézséget nem okoz, de a környezet egy csodás élmény.

DSC01172

DSC01177

Kiérünk a füves platóra és következik a kissé egyhangú dombra való felgyaloglás, mely a Heukuppe (11:50) ma különösen jól tátogatott tetején ér véget. Az indulástól számítva 3:30 óra elteltével vagyunk tehát a csúcson. Annyian bóklásznak az itt elhelyezett emlékmű körül, hogy esélyünk sincs idegenek felbukkanása nélkül képet készíteni. Letelepszünk a fűbe és megtartjuk második hosszabb pihenőnket (12:25).

DSC01186

DSC07452

A jól ismert úton ereszkedünk le a csúcsról és betérünk egy-egy korsó elektrolitra a Karl Ludwig-Hausba. Egy remek mexikói vegán babgulyást is elköltünk a testiek érdekében, és 12:50-kor állunk tovább. Hosszú út vár még ránk akkor is, ha a szintemelkedések oroszlánrészét már ledaráltuk.

DSC01192

DSC01201

DSC07456

DSC01206

A nehezebb utat választjuk (naná) a Habsburgházhoz, tehát először szépen felbaktatunk a Predigstuhlra, majd a stájer Rax kiterjedt, ritkán látogatott hepehupás fennsíkján át érkezünk soron következő megállónkhoz (14:20).

DSC01218
Egy szerencsés felvétel, a Habsburghaus felett az Ötscher kínáltatja magát, töle jobbra a Göller

DSC07463

DSC01223

Lehuppanunk a teraszon kihelyezett asztalok egyikéhez és elfogyasztjuk második ebédünket, egy-egy adag tojásos nokedlit. Bár még maradnánk, a táj a környezet és főleg pedig az időjárás marasztalnak, de nekünk sajnos tovább kell állnunk.

DSC07472

DSC01229

DSC01232

Lefelé, nem a legkönnyebb terepen át vezet az út, tövestől kicsavart hatalmas fák holttestei között lavírozunk (a fenti képen még nem). Nem szeretnék olyankor a helyszínen lenni, amikor imigyen, pálcikaként döntögeti a vihar a fenyvest. Egy rendhagyóan remek túra, kiváló időben, kívánni sem lehetne jobbat. Köszönöm Attila, hogy elkísértél és előre örülök a még soron következő 49 év túráinak.

DSC01234

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    Köszönöm szépen az élményt. Legközelebb, mihamarabb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s