Kieneck, az első idei hótalpas


Már nem emlékszem, mikor volt ilyen rengeteg sok hó a Kienecken. Az utóbbi években inkább csak mutatóban, úgymond téli-kulissza gyanánt jelent meg ezeken a szelíd hegyeken. Sítúrázókkal meg aztán még végképp nem találkoztam errefelé. Most meg csak győzöm kapkodni a fejem, itt is, meg onnan is jönnek, párban, egyedül, csoportban. Nahát, ezt nevezik télnek!

Kieneck_2D Kieneck_3D

KieneckProfile

lila A táv Thalból (Enziansteig, Ezianhütte, Viehgraben, Thal) 11.2 km, 660 m szintemelkedés bruttó 4:25 óra (nettó 3:30)

DSC03643

Az időjárás nem igazán kedvez. A Kieneck alacsonyan szálló felhők rabságában. Gyengén havazik, –4C fok, feljebb tán még kevesebb. A környező hegyvilágból nem sok látszik. A nap, csak sejteti magát, itt-ott, ha egyáltalán. Mosolygós kedvü napsugárról nincs szerencsém beszámolni. Ez meglátszik a képeken is. A túrázóknak szánt parkolók sajnos nincsenek eltakarítva, így az út szélén állok le. Féloldalt kénytelen vagyok a mélyebb hóba is belehajtani, remélem induláskor sikerül majd kikászálódnom belőle.

DSC03646

DSC03648

DSC03655

Szerencsére szélcsend honol, amikor indulok. Az Enziansteigen rengeteg a hó. A hótalpak azonnal bevetésre kerülnek. A haladás szokatlanul megerőltető. Egyrészt a nehéz téli bakancsok, a hótalpak és a minduntalan rájuk rakódó hó súlya is lehúz. Egy pár sí nyomdokaiban haladok. Mivel ez itt teljesen atipikus, nem kímélem. Egyébként a tegnapi-éjjeli hóesés után én vagyok az első valamirevaló hótaposó. Élénkebb légmozgással csak a Kieneck nyeregben találkozom. Néhány szél-építette méteres hóbucka állja utamat, ami arra utal, hogy itt valóban tombolhattak az elemek.

DSC03659

DSC03662

DSC03664

DSC03669

DSC03672

DSC03673

DSC03676

DSC03677

Lassan-lassan érzéketlenségig fagynak az ujjaim. Nosza elővenni a vastag, jól bélelt háromujjamsomat. Segít, de eltart egy darabig, mire hasznát érzem. Délre elérem a téli álmát alvó kunyhót. Téli szállásként a tolóajtóval ellátott, fedett terasz-rész szolgál. Padok, asztalok vannak ide beraktározva. Egy kis rész az előtérben, az olyanoknak mint én, van szabaddá téve. Odabenn átöltözöm, majd elmajszolom tízóraimat, termoszból vett mézes teával locsolom és további időhúzás nélkül megkezdem az álászállást.

DSC03682

DSC03685

DSC03694

DSC03699

DSC03704

A Viehgrabent választom visszaútnak. Csalogat a lejtő egy jó kis „pihe-paplan” hótalpazásra. Sajnos a hótakarót már jórészt megbontották az időközben érkező túrázók, de még akadnak így is szűzi részek, ahol jól kitombolhatom magam. Később kiegyenesedik a völgy és vízszintesen visz vissza a kiindulópontba.

DSC03713

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Snowshoeing, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Kieneck, az első idei hótalpas bejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    …mint hosszú éveken keresztül, most is csak az irigykedős bejegyzés olvasgatás marad nekem. 😦
    …de meddig ? könyörgöm…..:-(

    • Sztefanó szerint:

      … a gazdaság gyözedelmes és tartós szétveréséig, az emberek teljes örületbe-kergetéséig, a gyerekek jövöjének tönkretételéig és az öregek teljes izolálásáig, hogy szegények a magánytól és az elzártságtól hunyjanak el.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s