Oberkienstok-Unterkienstock: A csodás Wachau


A Schneeberg-Rax vidékére kiterjedő lezárást már ugyan feloldották, de nem vonzanak a havas bércek. Kaptam viszont meghívást egy tavaszi túrára a csodaszép, borvidékéről és kajszibarackjáról híres Wachauba. Mivel egyszer már volt szerencsém arra járni, nem számítok különösebb kihívásokra, mivelhogy a dimbes-dombos Wachau nem kifejezetten meríti ki a magashegyi, sziklás környezetvilág kategóriáját. Aztán, nesze neked, csak kapkodom a fejem csodálkozásomban, hogy miféle nyers, vadregényes, élménygazdag tájra kalauzol engem Cirmi és Philip.

KienstockWachau_2D KienstockWachau_3D

KienstockWachauProfile

black A táv (Unterkienstock, Steinbruch, Falkenhorst, Hirschwand, Seekopf, Meurersteig, Stoasteig, Sonnstein, Seekopf, Kienstockspitze, Meurersteig, Oberkienstock) 11.2 km, 1050 m szintemelkedés bruttó 6:15 óra alatt (nettó 4:15)

DSCF8338

A Duna partjáról indulunk (9:10) egy „titkos” jelöletlen ösvényen (fenti kép), melynek kezdetét először is meg kell lelni, kivéve ha a terepet már olyan jól ismerő vezetőid vannak, mint nekem. Egy árnyékos völgyben baktatunk keleti irányban (lenti képek), majd hamarosan napsütötte sziklás gerincre érünk ki. A tájegység egyébként az Unterkienstock név alatt ismert, de nem sikerült kideríteni, hogy az elnevezés egy valamikori falu, hegy vagy esetleg völgy elnevezése. A lényeg, hogy van folytatásban egy Oberkienstock is, mely a túra második részének ad otthont.

DSCF8341

DSCF8347

DSCF8349

DSCF8351

DSCF8359

DSCF8360

Első célunk az egyszerű fakereszttel ellátott Falkenhorst (10:28 – fenti képek), mely Unterkienstock felett őrködik és, mint említettem, ahová jelölt turistaút nem vezet. Vad sziklavilágon át kacskaringózik az ösvény. Néha jól látható az út követendő fonala, máskor meg belevész az úttalannak tűnő rengetegbe. Itt-ott könnyű mászás tarkítja a kaptatókat. Számtalan helyen nyílik remek kilátás az odalenn csordogáló Dunára.

DSCF8364

DSCF8368

DSCF8371
Akár a Raxon is készülhetett volna ez a fotó, olyan a kulissza

DSCF8372

DSCF8381

DSCF8384

DSCF8389

A továbbiakban rátévedünk a jelzett turistaútra, mely a Hirschwandra (11:25) vezet, amivel már ezelőtt vagy 8-9 évvel megismerkedhettem. A tetejébe vezető két rövid ferrata olyan B szintű lehet, kezdőknek és kisebb gyerekeknek mindenképpen ajánlott egy teljes kantár-beülő felszerelés.

DSCF8405
Még távoli célunk a Seekopf és töle jobbra a Kienstockspitze

DSCF8411

DSCF8416

DSCF8420

DSCF8427

DSCF8432

DSCF8434

DSCF8439

DSCF8442
Visszapilantásban a Hirschwand, zászló cirka kép közepén látszik

DSCF8444

Folytatjuk a túra legmagasabb pontja, a mindössze 671 m magas Seekopf felé (11:50). Tán két éve, fából épült, új kilátó várja az ide tévedőket. A régi elkorhadt, elbontották. Ma rengetegen keresik fel. A legtöbben természetesen a rendesen, pirossal jelzett Meurersteigen érkeznek, amin valóban szokatlanul nagy a nyüzsgés, ami érthető. Azért tudom, mert mi ezen az úton szállunk alá, hogy egy furfangos húzással újult erővel veselkedjünk neki a Seekopfig visszavezető magaslatoknak.

DSCF8454

DSCF8456

DSCF8461

DSCF8464

DSCF8468

DSCF8469

DSCF8474

DSCF8476

DSCF8481

Ismét sziklás, mászást ösztönző terepen vonulunk. Erre már nem sokan tévednek, kivéve azokat a sport-sziklamászókat, akik a jó időt kihasználva ostromolják az egyes 3-as és 6-os nehézségű szint közti útvonalakat. Következő célunk a Sonnstein (590m, fenti képek), amit a mindenképpen izgalmas és változatos Stoasteigen érünk el (13:40). Itt aztán megejtjük déli uzsonna szünetünket.

DSCF8490

DSCF8492

DSCF8498

DSCF8499

A hegy folytatódó gerincén érkezünk vissza az említette Seekopf kilátó tövébe, de most a hivatalos alászálló helyett egy más jelöletlen ösvényen útba ejtjük az 591m magas sziklaszirtet, a Kienstockspitzet (14:37, fenti képek), amit egy keskeny bevágásban történő élvezetes sziklamászással érünk el. A lefelé menet a szirt túlsó oldalán, egy könnyebb útvonalon történik meg. Visszajutunk és elhaladunk ama bevágás előtt, ami az imént még a feljutás útvonala volt. Egy lazán ülő sziklatörmelékkel teli, jó meredek árokban folytatjuk az alászállást. Később, lejjebb a csapás beletorkollik a már megismert Meuerersteigbe.

DSCF8504

DSCF8506

Háromnegyed négy van, mire visszaérkezünk az út szélén leparkolt autónkhoz. Hát summa-summárum, remek és főleg változatos túra ért véget, melynek egyetlen percére sem illene ráfogni a “monoton” jelzőt. Aki terepen nem otthonos, annak nem merném ajánlani, mert a nagyrészt útvesztők és jelöletlen ösvények miatt, eltévedés veszélye fennforog. Bár aki jól tud tájékozódni, az tehet egy próbát egymaga is.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Oberkienstok-Unterkienstock: A csodás Wachau bejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    …édes Istenem, mit mulasztok… 😦

    • Sztefanó szerint:

      Elvileg május derekától lehetne valamihez kezdeni, de szinte biztos lehetsz benne, hogy addigra majd kitalálnak egy grönlandi, egy kameruni vagy szibériai variánst (az fantázianevek tárháza kimeríthetelen)… a gözt a katlanban tartani kell….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s