Wachau: a Krems feletti magaslatokon


A Wachaun át hömpölygő Duna, számos festői kanyarulatban bővelkedik. Kremstől nyugatra van tán az egyik legékesebb és minden bizonnyal legélesebb fordulója. Pompás rálátást biztosít az egyszerűen csak Kanzelnek nevezett sziklaszirt a Vogelbergen. A Kanzel ugyanis, ilyen és ehhez hasonló sziklás magaslatok általános megnevezése a németben (lásd pl. a Hohe Wandon, Große Kanzel). Célunk tehát Kremsből elindulva, jelöletlen, magányos ösvényeken haladva elérni ezt a nevezetes kilátót.

DSCF8589-Pano

KremsKanzel_2D KremsKanzel_3D

KremsKanzelProfile

blue A táv (Krems, Pfaffenbergweg, Hengelwald, Fesslhütte, Vogelberg-Kanzel, Scheibenhof, Reisperbachtal, Altenburgweg-Krems) 14 km, 500 m szintemelkedés bruttó 4:15 óra (nettó 3:30 óra)

DSCF8513

DSCF8514

Most Cirmi és Philip mellé Angika is társul. Vasárnap lévén a közismert turistautakon számítani lehet kirándulók bő hadával. Nem úgy azokon a rejtetett ösvényeken, amerre mi haladunk. Hamarosan elhagyjuk a széles Pfaffenbergweget, majd csak a bennfentesek szemek számára látható csapáson érünk ki egy tölgyfaligettel borított hegygerincre. A tölgyes érdekessége, hogy fiatalnak néz ki, de a valóságban kisméretű, vén fákról van szó. Tudniillik a szikár, tápanyagokban szegény talajhoz igazodott a növésük.

DSCF8521

DSCF8527

DSCF8533

DSCF8545

DSCF8548

Később, a ligetet elhagyva elérjük a jelzett turistautat majd egy rendes, vegyes erődön a Hengelwaldon át érkezünk a Fesselhüttehez. A menedékház még sajnos nincs nyitva, de a teraszán található padok-asztalok letelepedésre invitálnak kisebb-nagyobb csoportokat.

DSCF8556

DSCF8562

DSCF8564

DSCF8567

DSCF8574

A Fesslehüttetől már nincs messze fő célunk a Duna fölé magasodó Kanzel. A kilátóból aztán nem csak a Duna sodrát lehet megcsodálni, hanem még a szerény dombvidék fölé kandikáló, távoli havas csúcsokat is. Az egyik ilyen jégpiramis feltételezhetően az Ötscher.

DSCF8579

DSCF8586

DSCF8598

DSCF8605

DSCF8611

DSCF8614

DSCF8622

DSCF8625

DSCF8629

DSCF8635

Lefelé Scheibenhofon át ereszkedünk. A magától kínálkozó aszfaltút helyett Cirmi egy szebb, erdei ösvényre terel minket. Valóban jobb alternatíva. Kremsben aztán még egy szűk, a város fölé magasodó vadregényes kis csapáson érkezünk vissza a kiindulópontunkba.

DSCF8647

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Wachau: a Krems feletti magaslatokon bejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    …nagyon finom kis családi barangolás… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s