Öhler: avagy egy gyengéd tavaszi


A Schneebergnek három olyan, turisztikailag is elérhető, közeli darabontja van, melyekről lélegzetelállító panoráma nyílik Alsó-Ausztia legmagasabb hegyére. Az egyik a Krummbachstein, a másik a Magas Csődör (Hoher Hengst) és kissé távolabbi a harmadik, az Öhler. Nos, ide tervezzük Angikával első idei tavaszi kirándulásunkat. Az Öhlerre, jó egynéhány turistaút kínál feljutást. Mi két viszonylag egyenértékű (paraméterek szempontjából) alternatíva közül válogatunk.

Öhler_2D Öhler_3D

ÖhlerProfile

blue A megtett táv (Ascher, Kaisereben, Öhlerschutzhaus, Öhler és vissza Ascherig) 12.5 km, 670 m szintemelkedés bruttó 5:45 óra alatt (nettó 4:25 óra)

Az egyik választható út direkt Puchebrgből indul, 590 m szintről, a Schoberbach patak völgyén át, a másik pedig Ascher nyeregből 740 m szintről indul. Mivel mindkét esetben az 1183 m magas Öhler a cél, jogos a kérdés, miként lehet a két kiindulási pontból vezető út mégis egyenértékű? A dolog lényege, hogy az első variáns folyamatosan emelkedik a célig, míg a másik fel-alá hullámzik és gyűjt be méterre ugyanannyi szintemelkedést. Eközben a hosszuk szegről-végről, nagyjából megegyezik.

DSCF9575

DSCF9580

Mi az Ascher-féle kiindulást választjuk. Főleg azért, mert végig csendes, árnyékos erdőben halad. Ezzel szemben, a Puchbergből induló, elnyújott bevezető része aszfaltutas egészen Öhlerhansl tanyáig. Közben itt-ott forgalommal is kell számolni. Érdemesebb variáns tehát az Ascher-féle. Ráadásnak az út, egy csodás kis legelőn, a Kaiserebenen is áthalad, melyről máris pompázatos látvány tárul az ide tévedők szeme elé (fenti és lenti képek).

DSCF9581
Az elötérben jobbról a Größenberg (ahová nem vezet turistaút) majd tőle balra a bevágás Steinbachsattel

DSCF9584

DSCF9590

A Kaiserebenröl egy meredek kaptató árán jutunk ki egy széles erdészeti út szintjére, mely aztán elkísér az Öhlerschutzhausig. Papírformát meghazudtolva, két óra helyett 1:45 óra elteltével érkezünk a vendégházhoz. Innen még jó fél óra a csúcs. A szép kilátó nem a hegy legmagasabb pontján található, hanem egy kicsivel odébb, azon a helyen, ahol az út már elkezd lejteni a Schober irányába (lenti képek).

DSCF9592

DSCF9597

Miután betankoltunk panorámából, nem marad más hátra, mint ugyanazon az úton ahogy érkeztünk, visszaballagni a Hüttehez. Itt megejtjük ebédszünetünket. A vendégház egyszerű ételekkel szolgál.

DSCF9610

DSCF9618

DSCF9619

DSCF9622
Visszafelé még egy kis piknik a Kaiserebenen

Miután elvettük korgó gyomrunk élét, felkerekedünk, és az időjárás adta, kellemes tavaszian langymelegben, fenyőillatú erdőkön át, eseménytelenül érkezünk vissza kiindulópontunkba.

DSCF9626

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Öhler: avagy egy gyengéd tavaszi bejegyzéshez

  1. rockerszabi szerint:

    Kedves Sztefano!
    Gyakran olvasom színvonalas túraleírásait. Ezúttal egy szeretnék egy extra kérdést feltenni Önnek.
    2021- ben sikerült az Oberen Herminensteget, valamint a Novembergratot is megmásznunk. Régóta foglalkoztat egy gondolat, hogy párommal megmásszuk az Unterer Herminensteget, CSAKHOGY sajnos nincs róle semilyen aktuális információ, esetleg videó a nehéz részekről. Tervez-e a közeljövőben ide túrát? Nagy örömmel olvasnék egy friss beszámoló jelentést erről a “mumus” szakaszról. Ha tudna információt küldeni, nagyon megköszönném!
    Tisztelettel: Nagy Szabolcs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s