Hoher Lindkogel kicsit másként


Angikával már jártunk néhányszor a Baden melletti Hoher Lindkogelon, így az Eisernes Torhoz vezető turistautakat lényegében jól ismerjük. Ezért aztán valami változatosságot csempészve az ábrába, jelöletlen erdészeti utakból szőtt tervvel indulunk az Augustinerhütte alatti kicsiny parkolóból. Az Augustinerhütteről érdemes tudni, hogy a nagy többséggel ellentétben, csak munkanapokon várja vendégeit. Hétvégén és ünnepnapokon hiába is próbálkozol náluk.

HoLindkogel_2D HoLindkogel_3D

HoLindkogelProfile

blue A megtett táv (Helenental, Augustinerhütte, Blasenhöhe, Hirschenkreuz, Sina Warte, Eisernes Tor, Brünnersteig, Kalkgraben, Beethovenstein, Helenental) 13.2 km, 610 m szintemelkedés bruttó 5:45 óra alatt (nettó 4:10 óra)

DSCF9628

Fél tíz lehet amikor elindulunk a Helenentalból. A hétvégeken, az ilyen és ehhez hasonló völgyek kanyargós útjai felett az uralmat a motorbiciklisek hangos csapatai veszik át. Mi viszont csak csendesen elbandukolunk az említett különleges nyitva tartású Hütte mellett, és máris a jóillatú erdőben vagyunk. Mérsékelt kaptatón haladunk először a jelölt turistaúton, majd egy helyen leválunk a fő csapásról és az előre megtervezett úthálózaton, jelöletlenül haladunk tovább.

DSCF9633

DSCF9634

Majdnem mindvégig széles erdészeti utakon poroszkálhatunk, a Blasenhöhenek nevezett tájegységen át (fenti és lenti képek). Egy helyen azonban régen használt bekötőn váltunk egy szinttel feljebbre. Mivel az erdő itt lassan-lassan benövi a terepet, málnabokrok tüskéivel is meg kell küzdenünk. Elvileg lehetett volna eme vadregényes rövidítés helyett egyszerűen nagy ívben tovább haladni az erdészeti úton, ugyanoda jutottunk volna ki.

DSCF9641

DSCF9646

DSCF9651

Végül a hegyi bicikliseknek kijelölt útszakaszon érjük el az Eisernes Tor vendégházat a csúcson. A Sina Warte (kilátó) nyitva, és még mielőtt helyet foglalnánk a teraszon felállított asztalok egyikén, felkaptatunk még a toronyba körülnézni. És valóban, odafentiről még a Schneeberg is látszik. Az átellenes oldalon, jóval közelebbről, az Anninger, a maga szerényke 670 méterével mutatja magát.

DSCF9660

DSCF9667

DSCF9656

DSCF9673

Mivel kellemes az idő, a nap ragyog, szellő ha lebben is, csak itt-ott, jól elnyújtjuk a déli pihenőnket. Lefelé a VaskapuBrünnersteigKalkgraben felé indulunk, bár választhattunk volna egy rövidebb lemenőt is a Steinigerwegen. Ezt meg is bánom, mert cirka 3 kilométerrel hosszabra nyúlik az út vége, és a lábam közben alaposan megfájdul (még most is gyengélkedem vele). Szerencsére mellettünk, a Helenentalban csobog a Schwechat, így lemegyek a meder szélére és a patak vizében hűsíthetem fájdalmaimat. Jót tesz, bár bevallom, valamelyest hidegebb vízre számítottam. Érdekes, hogy a Helelnentalban miért nem a Helene patak csörgedez…?

DSCF9670

DSCF9680

photo_2022-05-22_15-57-48

Na, da vicc ide, szó oda, a Cholerakappelletöl számítva a még jó félórás gyaloglás a kiindulópontig, ami ugyancsak megpróbáltat. Mindez ellenére, remek és változatos kis kirándulás koronázta mai napot. Akinek netán kétségei lennének a rövidke, de meredek Brünnersteiggel kapcsolatba, a jó hír, hogy azt, ki lehet kerülni.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s