Loseralm, avagy Loser, mégsem


A csütörtök egy zivataros napnak van meghirdetve. Délig még azonban van jóesélyünk egy rövid túrára. Altausseeben felütve ideiglenes főhadiszállásunk, a település fölé tornyosuló 1837 m magas Losert megmászni szinte már kötelesség. Persze nem a talpától, mert ilyet nem terveztünk. Viszont a Loserhütte szintjén (1500 m) lévő parkolók valamelyikéből jó eséllyel megejthetjük célunkat.

Loseralm_2D Loseralm_3D

LoseralmProfile

red Cirka 5 km-t gyalogoltunk, 3:30 órát eltöltve a Loseren ami összesen 360 m szintemelkedéssel járt

DSC04375
A Loser az Altaussee partjáról (előző napi felvételek)

DSC04378

A dolog trükkje, hogy a hivatalosan jelölt turistaúton egyszer már ugyan lejöttem, (tudniillik amikor 2012-ben megmásztam a Sisi ferratát), de a viszonyaira már nem nagyon emlékszem. Az út bár jó meredeken kezdi, de még jól járható. Később engem is meglepnek azok a fajta szakaszok, ahol úgymond, kezet emelni a sziklára szinte elengedhetetlen.

DSC04419
Induláskor még kékül az ég, zivatarnak semmi jele

DSC04421
Kilátás a Dachstein gleccserei felé

A mászás fogalma pedig Angikámnak egyáltalán nem válik tetszésére. Tanakodás jön, hogy akkor most mi legyen? Forduljunk vissza, mert nem tudni mi jön még ezután? Hogyan is emlékzhetnék már lejövetem részleteire! Éppen 10 éve volt. A ferrata meg olyan vad szinten fut fel a merőleges falon, hogy azután valamennyi turistaút pihe könnyedség érzését kelti. Ez ugye érthető. De most mi legyen?

DSC04424

Angika pedig legnagyobb csodálatomra, megmakacsolja magát, vissza nem fordul, és fogást talál a sziklalépcsőn. Annyi azért megmaradt az emlékezetemben, hogy odafenn, csúcsközelben könnyebb a terep. Tehát abban a tudatban, hogy feljebb, csökken majd az út technikai igényesség, támogatom a döntését. El is érkezünk a Hochanger és a Loser közti nyeregbe (lenti kép közepén), és tehát az út javarészét, a kulcspontokkal egyetemben magunk mögött hagyva.

DSC04427
A nyereg előtti bevágásban felfelé. Még most is kékül az ég. Nem sejteni, hogy pár perc elteltével rögvest változik majd a kép.

Szerencsétlenségünkre egy szembe jövő ifjú hölgytől érdeklődünk az alternatív leereszkedés viszonyai felől (a Hochanger felé). Nem ismerős itt a környéken, mondja, de a csúcsról már látható a szerinte hamarosan érkezö a zivatar. Nos, nem tudjuk ellenőrizni az információ helyességét, mert a nyugati égtájat éppen a Loser gerince blokkolja. Közben szél is támad, besötétedik és mintha már csepegne is az eső!

DSC04428
Mégsincs zivatar, csak ijesztgetés zajlott

Én azonnal lefújom a túra további folytatását. Visszafordulunk. Lelki szemeim elött rémséges képzeteim támadnak esőáztatta csúszós sziklalépcsőkről, meg villámokról. Nyilván csak lassan tudunk majd lefelé haladni, hiszen az út idáig is tudásunk felső határát súrolta. Sűrűbben cseperészik az eső és görcsben a gyomrom. Cammogunk tehát lefelé. Próbálok nagyon nyugodt és határozott lenni, nem tudom ez mennyire sikerül.

DSC04431

Angika, lefelé menetben, bravúros eltökéltséggel, veszi az akadályokat. Könnyebb mint gondolta. Erre, az égiek is jobb kedvre derülnek. Miközben így araszolgatunk (képek nem készültek, kisebb gondom is nagyobb volt, semmint kézbe venni a kamerát), visszavonulót hirdet a zivatar és újra kisüt a nap. Na, most akkor mi legyen? Még nincs 11:00 óra, amikor verőfényben leérkezünk. Most induljunk neki még egyszer?

DSC04433

DSC04434

DSC04442

A Loserhütte felett, úgy 1650 méteren van egy másik kunyhó is, a Loseralm (fenti képen). Menjünk tehát oda fel. Útközben, a sziklafalon felfedezünk egy kezdőknek és gyerekeknek való Klettersteiget, amiről idáig nem tudtam (lásd Sophie).

DSC04438

Az almon megejtjük déli ebédünket anélkül, hogy érkezne a fránya zivatar. Később azonban, amikor már lefelé bandukolunk, látjuk a gyorsan érkező szürke esőfüggönyt. Utóbb is, kár volt szóba elegyedni a huhogó hírvivővel, mert akkor még teljes biztonsággal befejezhettük volna a túrát. Majd legközelebb.

DSC04440
Na, íme, ez már itt valóban a zivatar. Lásd mint kúszik be jobbról a képbe

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s