Listopad, avagy az ideális e-MTB


A csehek listopadnak hívják a novembert, ami egy telitalálat, tudniillik fordításban ez annyit jelent mint levélhullás. Tehát, igen, itt van, megérkezett a természet álomba borulásának az időszaka. Mire eljő a december, a folyamat gyakorlatilag befejeződik.

Közben égi ború parancsolta pihenőm alkalmával folytatom az e-MTB körüli eszmefuttatásaimat. Hogy tudniillik milyen lehetne egy ideális MTB? Elsősorban könnyű, illetve hát jóval könnyebb emez mai tömegével gyártott „páncélos” paripák viszonylatában. A villanymotor csak akkor segítsen, ha kifejezetten akarom, illetve ha meredek kulcsponton kívánok átevickélni. Egyébként pedig legyen csendben, szunnyadjon, mintha ott sem lenne.

Nos, mindez szerintem, technikailag, mindenképpen megoldható, ha a jelenlegi több mint 10 kg súlytöbbletből indulunk ki, mely cirka 750-800 Wh energiát tárol. A villanymotor max. 85 Nm forgatónyomatékot tud produkálni. Egy általam megálmodott ideális montinak nem kell ekkora akkumulátor sem ilyen erős motor. A kulcspontokon elég ha itt-ott legfeljebb 30 Watt teljesítménnyel támogat. Ez azt jelenti, hogy már egy 100-120 Wh kapacitású akkumulátor is elégendő energiát szolgáltathatna. Egy ilyen összeállítás gyakorlatilag két-három teljes órán át tudna 35 Nm nyomatékkal támogatni, ami egyébként is túlmutat kívánságaimon.

Tapasztalatim szerint az elektromos támogatás szükségességét nem órákban hanem inkább csak percekben kell mérni. Néhány perc és kész! Újabb tüdő köptető kaptató, cirka 5-6 percre aktiválni a meghajtást és újra kész. Tehát ilyen manuális rásegítő üzemmódban a monti többletsúlya drámaian csökkenthető. Elsősorban az akkumulátor zsugorodhatna az eredeti egy ötödére, hatodára. A villanymotor is lehetne kisebb, nem kell a 85 Nm forgatónyomaték, ennek egy harmada-negyede is megteszi, miáltal a motor súlyát is harmadolni, negyedelni lehetne.

Az egészből kikerekedhetne tehát egy legfeljebb 2 kg súlyfeleslegű MTB, ami sem optikailag nem rondítaná el a járgányt, sem pedig a hosszabb távon, izomerőből történő hajtása nem okozna gondot. Vannak ilyen konstrukciók? Az üzletekben nincsenek. A gyártók nem kínálnak. Az elárusítók csak a fejüket csavargatják, de tudom, hogy léteznek ilyen elvek mentén épített járgányok, hisz voltak már csalások is Túr-de-francon meg még ki tudja hol, mert a motor olyan rafináltan volt beépítve a vázba, hogy azt csak speciális viziteléssel lehetett kiszúrni.

Update: mint később kiderült (kiderítettem), fent ismertetett elképzeléseim nem is olyan távolik a valóságtól. Az úgynevezett “Lightweight electric MTB” címszó alatt kell keresni ezeket a könnyű járgányokat. Súlyuk 17 és 19 kg közötti. Tulajdonságaikban közelebb állnak rendes, közönséges villany nélküli montikhoz. Íme két kapcsolódó oldal:

image

Kategória: Biking, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Listopad, avagy az ideális e-MTB bejegyzéshez

 1. Zsolt Biró szerint:

  Kedves Sztefanó!

  Örömmel olvastam újabb e-bike cikkedet. Nekem egy DIY-szerelésű Bafang-konstrukcióm van. A motor jóval erősebb, mint az általad igényelt (1000W [1500W]), azonban nekem szükségem van erre, mert gyakran hegyi terepeken, utánfutóval együtt használom. Az utánfutó teljesen megrakodva olyan 20kg pluszt jelent, az akkumulátor pedig egy közel 1 kWh-ás jószág. Amiért mégis érdemes lehet neked is szétnézni a Bafang rendszerek környékén: ezek a motorok egy okostelefonnal és egy pár dolláros programozókábellel saját igényekhez programozhatók. A Bafang kínai ugyan, de a világ egyik legnagyobb e-bike-motor gyártója, a motorok megbízhatók. A gyári beállítások nekem is túl erősek voltak. Módosítottam őket, így alapesetben max 100W-ot segít (ez nagyjából fedezi az utánfutó, motor és akku jelentette plusz súlyhoz – összesen kb. 30 kg – szükséges erőt), ám ezt a 100W-ot is csak 22 km/h alatt adja le. Ha ennél gyorsabban tekerek (pl. aszfalton, egyenletes terepen), akkor nincs rásegítés. Ugyanakkor a motorban kellő erő van ahhoz, hogy meredek kaptatókon is fel lehessen tekerni.

  Üdv, Zs.

  • Sztefanó szerint:

   Köszönöm Zsolt a kommentet. Megnéztem a Bafangot, van nekik sokféle meghajtás kínálatban. Szemet szúrt az egyik “BBSHD MID RANGE MOTOR”-nek becézett, 1700 Wattos kis “szörnyeteg”. Nos ezzel már elefántokat is lehetne húzatni. Akkumulátor nélkül, csak a motor maga 16 pound = 7.2 kg! De milyen lehet akkor a “LONG-RANGE”…?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s