Touching the void (Zuhanás a semmibe)


Akinek teszett Heinrich Harrer Fehér pókja, biztosan élvezni fogja Joe Simpson hasonló témájú könyvét is, mely a perui jeges hatezresen, a Siula imageGranden megesetteket meséli. Az író nem más, mint az esemény főszereplője, aki barátjával Simon Yatessel vág neki a hegy még szűzi (megmászatlan) nyugati falának. A hegymászó párosnak sikerül három nap alatt épségben elérni a csúcsot, de… a dráma, a feszültség még csak itt kezdődik.

Az 1985-ben megszületett kimagasló teljesítményt (tudomásom szerint) eleddig még csak egyszer, 1999-ben, Mark Price és Carlos Buhler kettősének sikerült megismételnie. Lefelé azonban új utat kerestek, melyet találóan “Avoiding the touch”-ra kereszteltek (Elkerülni a zuhanást). Joe Simpson majdnem végzetes balesete ugyanis, ereszkedés közben történt (mint a hegymászó tragédiák többsége – lásd Erőss). Igyekeztek tehát elkerülni a hegy északi gerincén lévő végzetes szakadékot. 

SiulaGrandeWestFace
Siula Grande 6344m, West Face (az a bizonyos nyugati fal)

Magyarul is megjelent, címe, Zuhanás a csöndbe. 2003-ban elkészült a köny filmre vitt változata, amelyben Joe Simpson és Simon Yates kommentálják a történteket. 

Utóirat: A Telegraph beszámolója szerint valami agyalágyult angol nyelvvizsga tárgyává tette a könyvet. Ez a drámai történet, szerintem, nem szolgált rá egy ilyen kétes kitüntetésre (tudniillik ami kötelező, az valahogy mindig bűzlik. Ilyesmire maradjon csak Shakespeare). Ennek következtében számtalan elbukott lurkó a könyv és Simpson gyalázkodásával vezeti le frusztrációját. Méltán megszolgálták a purgatóriumot az ilyenek. 

Az egyik komment megjegyzi: “No surprise some children remain ignorant and ill-behaved – they don’t have an imagination beyond their games consoles, little intellect garnered from family meals around the table and little capacity other than collecting material gifts for themselves”. ==> Nem meglepő, a mai magatartászavarral küszködő, képzelőerejüktől fosztotta fiatalok számára alig létezik a digitális tér játékain kívül más, és akik, családi vacsoráik során, az anyagi javak harácsolásán kívül alig kaptak egyéb szellemi útmutatást.

image
Joe Simpson 2012-ben. Hat műtét után ismét nekieredt a hegyeknek

Kategória: Books, Hiking-Climbing | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Touching the void (Zuhanás a semmibe) bejegyzéshez

  1. Attila szerint:

    Tegnapelőtt néztem meg immár sokadjára. 🙂

  2. Visszajelzés: A Joe Simpson “trilógia” és a fehér pók | Sztefano-Space

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s