Sítúra a Hochwurzenre


Miként lehet úgy valamely schladmingi sí-hegyre feltornázni magunkat, hogy elkerüljük a síelőktől forgalmas és hangos pályákat? Némi keresgéléssel a neten megvan a megoldás: a négy évszak vándorút. Egyéb más gyakorlat próbálta ötletet szívesen fogadok.

 Hochwurzen_2D_  Hochwurzen_3D

 HochwurzenProfile

A táv (Rohrmoos, 4-Jahreszeitenweg, Hüttecksattel, Hochwurzenhütte, 31-es és 35-ös sípályaák) alig 9 km, 600 m szintemelkedés bruttó 3:10 óra

P1190276

Indulás pontban 8:15-kor a Hochwurzen II libegő állomása előtti parkolójából. Sítalpak csissz-csussz “vándor-üzemmódra” állítva. Hátizsákban a legszükségesebbek: termoszban meleg tea, némi tartalék ruhanemű (tekintettel az induláskor mért kétjegyű mínuszfokra) és nekilendülés. Mint általában, kissé izgulok a még teljesen ismeretlen, hivatalosan két és félórásra szabott kaptatástól, ami mint kiderül, teljesen felesleges.

P1190288
A panoráma: balról jobbra a Schober és a Gasselhöhe

Az út, mint a mellékelt képeken is jól látni, teljes hosszában simára preparált. Laza emelkedő, megerőltető kaptatók nélkül. Kezdő sítúrázóknak kiválóan alkalmas terep. Haladók nem nagyon fogják szeretni, mert mellőz minden fűszeres kihívást. Oda lehet tehát figyelni a jobbról kitárulkozó panorámára melyet a már napsütötte Gasselhöhe (2001) és a Schober (2133m) dominálnak. Az út maga viszont a hegy árnyékos, nyugati oldalában kanyarog.

P1190302
A szerpentin elsö kanyarulatában

9:30-ra érem el a szerpentines szakasz első fordulóját és alig egy órával később (10:25) már felérek a Hochwurzen naptól langymelegen beragyogott gerincére. A hegytetőn lévő vendégházat 10:40-kor érem el, tehát a nagykönyv szerinti két és félórába simán beleférve. Szokásomhoz híven megtartom félórás (elég korai) ebédszünetemet, majd átvedlek síelőnek. 11:15-kor pedig megkezdem a kiindulópontba történő visszasíelést, ami még két pluszból beiktatott szusszanásnyi megállóval kombinálva is csak 10 percig tart. Remek alternatív kikapcsolódás a negyedik síelő nap után.

P1190321
A napsütötte Hüttecksattelben

P1190324
Már látszik a vendégház a hegy tetején

P1190330
Lefelé egy szusszanásnyi pihenö

P1190332
Visszaérkezés a kiindulópontba

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Skiing, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s