Mindenkinek lehetnek jó képei


A fényképezés varázsa, hazavinni egy-egy szeletnyit a nagy élménytortából. Eltenni, megőrizni egy picit a megéltekből a látottakból. Persze ezt túlzásba is lehet vinni. Egyre többet hallani arról, hogy egyesek már észre sem veszik környezetüket és csak akkor  jut el a tudatukig, hogy hol és merre jártak, amikor otthon a képeiket nézegetik. Feltéve, ha sikerülnek. Nos, remélem, én még nem kerültem ebbe a tudathasadásos állapotba. Mindazonáltal, avagy pont emiatt, csalódásként szoktam megélni, ha a nagy elvárásokkal készített fényképekben nem sikerül fellelnem a készítéskor megélteket. Ennek persze több oka is lehet, de a legkonokabb és a legmegbocsáthatatlanabb, ha egy-egy felvétel, kiégett, unalmas, közönséges, szürke, vagy csak fakó, élvezhetetlen.

Még megjegyezem, hogy akinek remek kompozíció készítése a fő cél, az nyilván másként áll a dologhoz. Mert nem mindegy, hogy mikor, a nap mely szakában honnan éri a fény felvételeink tárgyát. Általában korareggel vagy naplemente előtt vannak optimális viszonyok. Türelemmel, gyakran állványal kell kivárni tehát azokat a pillanatokat, amikor összeáll egy előre megtervezett kompozíció. Egy-egy ilyen munka akár napok-hetek szülöttje is lehet.

Nekem a fényképezés bár fontos, mégsem elsődleges. A túrán a megtervezett tempó, a célok időben történő elérése fontosabb. Közben, ha van rá mód és idő, rögzíteni, dokumentálni lehet az út egyes állomásait. Állvánnyal bíbelődni, ki-becsomagolni számomra elképzelhetetlen és sokszor a terep adottságai miatt sem kivitelezhető. Mindezek ellenére mégis jó, élvezhető, élénk, színben gazdag éles képekre vágyom.

Már korábban is tudhattam volna, hogy a fényképezőgép szenzora, a legtöbb esetben valóban képes úgy rögzíteni a részleteket, hogy abból szemrevaló képeket lehessen elővarázsolni. Szükséges a megfelelő alkalmazás (Lightroom 6) és nény egyszerű fogás. 

Mutatnék tehát ismét néhány érdemleges eredményt. Legutóbb a Schneelpen jártam után csalódástól mentett meg. Az évszak és az időjárás jóvoltából különösen erős kontraszt viszonyok uralkodtak. Ráadásul nappal szemben haladtam. A közönséges nyersfelvételek helyenként elég lehangolóak. Vesd össze (kattint a képekre):

Sony RX100ii camera JPEG RAW-ból fejlesztett JPEG
DSC08562 DSC08562-1
DSC08577 DSC08577-9
DSC08587 DSC08587-13
DSC08593 DSC08593-14
DSC08643 DSC08643-1
DSC08659 DSC08659-4
DSC08708 DSC08708-17
Kategória: Photo, Uncategorized
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s