Preintalersteig (1+/2-)


Aki a Nagy Pokolvölgyben (Großes Höllental) a Loswand tövéből tekint a sziklafal felé, óhatatlanul görcsbe rándul a gyomra a gondolatra, hogy ezen a bevehetetlennek tűnő függőleges falon át jusson fel a Rax platójára. Pedig van egynéhány útvonal, mely a lehetetlennek látszó feladattal birkózik. Az egyik legkönnyebb variáns a Preintalersteig 1+/2- szintű mászást ígérve és igényelve. Egymagamnak túlságosan rázósnak látszott, jó lenne egy tapasztalt társ – gondoltam. Robert Rosenkranzot kérem meg, kísérne el a vállalkozásra, és ő legnagyobb örömömre igent mond.

 Preintaler_2D  Preintaler_3D

 PreintalerProfile

black Az út (Höllental, Schönbrunnersteig, Preintalersteig, Ottohaus, Jakobskogel, Ottohaus, Gaißloch, Großes Höllental, Schönbrunnersteig, Höllental) cirka 15.7 km, 1200 m szintemelkedés bruttó 6:40 óra alatt (Megj: a GPX-nyomkövetés a Großes Höllentalban a visszeverödések miatt gyakorlatilag használhatatlan – mint mindíg)

8:30-kor találkozunk a Höllental kicsiny parkolójában, mely a Goßes Höllentalba vezető ösvények torkolatában van. Izgatott vagyok. Értsd úgy, hogy az átlagosnál jobban. Vajon képes leszek-e végigmászni a Loswandot? Bízom magamban, egyébként neki sem indulnék.

A Schönbrunnersteig hosszú vaslétráján kisebbfajta torlódás. Egy nagyobb csapatot érünk itt utol, majd gyorsan magunk mögött hagyjuk a társaságot. Az Ottohausig aztán emberi lélekkel nem találkozunk.

Egy kőhalom-emberkével jól jelzett helyen balra fel elhagyjuk a Schönbrunnersteiget és nekiveselkedünk a Loswand tövébe vivő meredek kaptatónak. Sziklamorzsalék tengeren át küzdünk. Szakaszonként a “két lépes felfelé, egy lecsúszás lefelé” minta alkalmazására kényszerítenek a körülmények. A Loswand tövében nagy betűkkel a sziklára pingált piros “Preintaler” felirat igazít útba. A felirat után meredeken lefelé visz az út fonala mielőtt ismét újra felfelé kanyarognának a követendő nyomok.

DSC08734

Egy hajtűkanyarban balra fordulunk és az indulástól számítva 40 perc elteltével megérkezünk a beszálló tövébe. Itt felvesszük sisakjainkat, szusszanunk egy nagyot, kortyolgatunk a magunkkal hozott elektrolitból és megkezdjük a mászást. A szívem a torkomban dobog a felindulástól, de érdekes módon egyetlen pillanatra sem gondolok visszavonulásra. Izgatott, de teljesen eltökélt vagyok.

DSC09345

Az első fogások a sziklán megnyugtatnak. Megy minden, mint a karikacsapás. Robert mutatja előttem az utat. Az első próbatétel 2- szinten egy szűk szakadék falán feljutni egy kisebbfajta gerincre. Sok a jó fogódzó, a mutatvány nem is okoz gondot. Minden kétségem elszáll, ha ezen a szinten marad az út, akkor itt gond nem lehet.

A piros jelzések végig jól mutatják a mászás irányát. Tájékozódási problémák tehát kizártak. Egyébként is csak követnem kell tapasztalt vezetőmet. Ottléte egyébként is megnyugtat. Az útvonal tulajdonképpeni kulcsa a Preintalerturm és a Loswand alkotta tekintélyt parancsoló szakadékból való kimászás. A piros csíkok itt is jól mutatják, merre kell haladni.

DSC09364

Sajnálattal konstatálom, amikor 10:00-kor elérjük az erdőt, ami az egy órás mászás végét is jelzi. A piros jelzések továbbra is vezetnek a meredek erdőháton keresztül, mígnem az ösvény eléri a Teufelbadstube Klettersteigböl kivezető turistautat illetve később beletorkollik a Wachthüttelkammba.

DSC09369

Jó tempót diktálva 11:30-ra fenn vagyunk a Jakobskogelon majd 11:45-kor helyet foglalhatunk az Ottohaus teraszán, hogy elköltsük déli betevőnket. Nem sietünk. Egy egész órát pihenünk és beszélgetünk mielőtt 12:45-kor a Gaißlochot megcélozva elindulnánk vissza a völgybe.

DSC09380

A Gaißloch egy A/B Klettersteig, kantár beülő nélkül is vállalható (bár ez mindenki saját döntése). Tudni kell még róla, hogy egész éven át nedves, sikamlós. A Gaißloch falán egy patak csurgadoz széltében lefelé, párás, lokális trópusi klímáról gondoskodva. A legnagyobb gond a kicsúszás megakadályozása a nyálkával bevont létrákon és sziklafokokon. Ilyen szempontból a kantár ajánlatos segédeszköz lenne.

14:00-kor elérjük a Gaißloch beszállóját. Az út továbbra is meredeken kanyarog szűk szerpentinek lefelé a Nagy Pokolvögy aljába. További egy óra elteltével érkezünk vissza reggeli kiindulópontunkba.

A Preintalersteig egy élvezetes élménymászást nyújtó útvonal, mely a tapasztalt túrázókat aligha fogja zavarba ejteni. Nézetem szerint valamivel könnyebb, mint a Wildes Gamseck, de technikailag kicsivel igényesebb a Schneeberg jól ismert északi 1/1+ útvonalainál (Herminensteig, Nandlgrat, Novembergrat).

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s