Rax platóséta 2018


Az őszi inverzió idején csak egyet tehetsz a mindenhonnan rád köszönő, ködbeborult depresszív hangulat ellen, kirándulni a felhők fölé. Legalábbis elég magasra ahhoz, hogy még a mély tél beállta előtt némi D-vitamin tartalékokat sajtolhass ki az immár nem túl magasra hágó, de mégis ragyogó napból. Mi is így teszünk Angikával. A kabinos felvonóval felvitetjük magunkat a Rax fennsíkjára, hogy egy kiadós nyugodt, lazító sétát tegyünk a magashegyi környezetben.

RaxPlateu_2D RaxPlateu_3D

RaxPlateuProfile

blue A táv (Gasthof Bergstation, Ottohaus, Kammweg, Preinerwandkreuz, Neue Seehütte, Seeweg, Ottohaus, Gasthof Bergstation) 11.3 km, 450 m szintemelkedés bruttó 5:00 óra alatt (nettó 3:45)

A túra vonalvezetése annyira közismert és közkedvelt, hogy részleteibe kár is belemenni. Aki tudniillik először jár a Raxon, az minden bizonnyal ezzel kezdi. Mint azt tettem jómagam is, annak idején, még 2010-ben, totális zöldfülűként.

DSC04122
A Bécsi-medencét (a háttérben) tartósan bojkottálja a köd

DSC04131
A Schneeberg is ma a legszebb arcát mutatja

DSC04136
Az Ottohaus felé ( felette a Jakobskogel)

Annyit tán mégis érdemes megjegyezni, hogy a Kammwegen, a törpefenyők között vezető utcácskákban (a Preinerwand csúcskereszt felé) helyenként sár-iszaptengerrel kell számolni (ez már évek óta így van). A viszonylagos értelemben vett száraz idő ellenére is. Kikerülni a csapdákat nem minden esetben lehetséges, de a bakancs a napon gyorsan szárad. Ha valaki lenne olyan kedves, néhány nagyobb szikladarabbal, amire rá lehetne lépni, megoldhatná a problémát. Később majd, segít a fagy (ha az idén ugyan lesz).

DSC04141
Törpefenyök között terelget a Kammweg kezdete

DSC04146
Fel és le visz a turistaút, de mindvégig remek panorámát nyújtva

DSC04153

Érkezünk rendre a Preinerwandhoz (fenti kép), majd lefelé menetben a kurta, de jó meredek lejtőn a Neue Seehüttehez, ami még most is nyitva. Mint megtudtam, azért Neue (új), mert volt egy régi Seehütte is, tóval egyetemben (der See = tó), valahol ott, ahol ma a Holzknechtsteig leágazik. Bécs városa elbontatta, az ivóvízforrások szennyeződését megelőzendő. A tó vize pedig egy szép napon elfolyt, senki sem tudja miért és hová. Innen származik a máig fennmaradt Seeweg elnevezés (a turistaút, mely összeköti az Ottohaust a Neue Seehüttevel), merthogy egy tó partján futott.

DSC04159
Valahol a kép közepén látható sziklák alatt lehetett az öreg Seehütte

DSC04161
A Neue Seehütte

Olyan remek az idő, olyan langymelegen süt a novemberi nap, hogy élvezet odakünn a padokon elkölteni déli elemózsiánkat. Félórás ebédszünet után a teljesen szelíd (és garantáltan sármentes) Seewegen bandukolunk vissza az Ottohaushoz, majd pedig a felvonó hegyi állomásához.

DSC04177
Sziklamászók hajmeresztö mutatványára leszünk figyelmes. Jobra lent a szirten a Haidsteig híres fekete madonnája

DSC04183
Odalenn a völgyben Payerbach/Reichenau

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s