Johannesbachklamm via Schrattenstein


A Würflach település melletti, János (Johannes) patak hasonnevű, vadregényes és sötét szurdoka, főleg kisgyermekes családok, idősek és elesetteket kedvelt kirándulási célpontja. Aki némileg többre vágyik és ha már ide rándult, ki szeretné használni az arra szánt napot, leírhat kiegészítőnek egy nagyobbacska kört a Dürrenberg körül. Tudniillik a szurdok önmagában oda-vissza sem kíván többet 30-35 percnél. Mind a keleti bejáratnál (Pecherhittn), mind pedig a szurdok nyugati kijáratánál (Johannesbach-Hütte) található egy-egy vendégház. Aki tehát kulináris örömökre is vágyik, válogathat.

JohannesbachKlamm_2D JohannesbachKlamm_3D
JohannesbachKlammProfile

blue A megtett táv (Johannesbachklamm, Beim Roten Kreuz, Lärbaumkreuz, Schrattenstein, Schrattenbach, Greith, Johannesbachklamm-Hütte, Johannesbachklamm, Pecherhittn) 12.5 km, 400 m szintemelkedés bruttó 4:25 óra alatt (nettó 3:30)

Zöldfülű túrázó koromban, 2011-ben jártam már egyszer erre. Most Angikát invitálom egy hasonló körre, mely az óramutató járásával azonos irányban a szurdok bejáratától indul és ugyanoda érkezik vissza. Utolsónak hagyjuk tehát a fő attrakciót és az említett kulináris örömöket, tudniillik mire visszaérkezünk a Pecherhittnhez, már jó nagy lyuk kerekedik a gyomrunkban.

DSCF5796

A Klamm elötti parkolóból visszafelé bandukolunk az aszfaltúton, hogy átkeljünk egy hídon a Johannesbach túlsó oldalára. Egy aránylag meredek kaptatón, de árnyékos erdőben sétálunk át a Dürrenberg gerincén és jobbra fordulunk az MTB útvonalra.

DSCF5797

DSCF5800

DSCF5803

DSCF5806

Egy széles erdészeti úton (amit a hegyi biciklisek is használnak) gyér fenyőerdő (Föhrenwald) mentén kaptatunk enyhe emelkedőn felfelé (fenti képek). A „Beim Roten Kreuz” (piros keresztnél = pirosat sajnos nem találok sehol, lenti kép) elnevezésű útkereszteződésben elhagyjuk az erdészeti utat és keskeny ösvényen folytatjuk. Később újra erdészeti útra érkezünk, majd a Lärbaumkreuznál északnak fordulva elhaladunk a Dürrenberg csúcsa alatt (haladó túrázók esetleg próbálkozhatnak a meghódításával) és egy lejtős szakaszon érkezünk Schrattenstein várroma tövébe.

DSCF5810

DSCF5813

DSCF5816

DSCF5820

Aki nem átall egy évszázadok óta omladozó várba besétálni és az ott található cudar kaptatókon felmászni a vár legmagasabb pontjába, az egy szép kilátással lesz megajándékozva (fenti kép). A vár becserkészése után ereszkednénk vissza Jánospatak völgyébe, de az egyenesen oda vezető turistaút olyan meredek, hogy túrabotjaink nélkül (nem hoztuk) inkább az egyszerűbb megoldásra szavazunk. Leereszkedünk tehát Schrattenbachba és nagy ívben érkezünk vissza a patak völgyébe.

DSCF5827

Nyolc évvel ezelőtti látogatásom óta Schrattenbach felett mintha eljárt volna az idő vasfoga. A helyi kisvendéglő (Gasthaus zum Alten Schlossteich) évek óta bezárva. 2011-ben még volt itt egy nagy vadaspark is, őzikékékkel, szarvasokkal, aminek már csak a helye maradt meg. Ugyancsak hiányzik, mert kiszáradt a térképeken még berajzolt Alter Schlossteich tó is.

DSCF5829

DSCF5830

Cirka 10 perces aszfaltút-gyaloglás után beérkezünk Greith falucskába, ahol egy tábla végre a Johannesbachklammba terelget. A Greith fölé magasadó várhegy adja meg a vidék hangulatát (fenti kép).

DSCF5832

DSCF5835

DSCF5839

DSCF5846

A szurdok végében (mivel ellenkező irányból érkezünk) a hasonnevű vendégház hívogat, de mi még ellenállunk, mert a pihenés csak akkor jöhet, ha már a fő célpontunk is be lett cserkészve. Ez nem is tart sokáig, legfeljebb egy negyed óráig, mert máris érkezünk a szurdok szájába és lehuppanhatunk Pecherhittn teraszán.

DSCF5852

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s