Nandlgrat, avagy búcsút inteni a vénasszonyok nyarának


Legnagyobb örömömre a múltheti túra után, ismét Attilával lendülhetünk neki a jóval pikánsabb Nandlgratnak, mely a Schneeeberg egyik északkelti gerincén visz fel a platóra. A kékkel jól jelzett ösvény (1/1+ szinten) különlegessége, hogy a Schneeberg távolról is jól megfigyelhető természeti jellegzetessége, a Breite Riess (Széles Katlan) mentén halad.

Nandlgrat_2D Nandlgrat_3D
NandlgratProfile

black A megtett táv (Losenheim, Weningersteig, Ferdinand Bürkle-Hütte, Nandlsteig, Nandlgrat, Fischerhütte, Kaiserstein, Klosterwappen, Fadensteig, Edelweißhütte, Losenhiem) 12.4 km, 1300 m szintemelkedés bruttó 7:30 óra alatt (nettó 4:30)

8:50-kor kezdjük meg utunk Losenheimből, a Szalamandra-libegő völgyi állomásából. A legrövidebb út a Weningersteigen át vezet a Nandl-gerincre.

DSC06358

Még nincs 10:00 óra, amikor kibukkanunk a hegyi mentőszolgálat tulajdonában levő Ferdinand Bürkle-Hütte tövében. Itt tartunk egy rövidebb pihenőt és rácsodálkozunk a lassan-lassan kitárulkozó hatalmas Breite Riessre.

DSC06361

DSC06363

Alig 10 perc elteltével, ide-oda kanyargó kaptatón kiérünk a Nandlriess és a Breite Riess közti szép gerincre. Néhány gyönyörű felvétel után, pontban 10:10-kor (indulástól számítva 1 óra és 20 perc elteltével) nekivágunk aznapi fő célunknak, a Nandlsteignek.

DSC06369

DSC06378

DSC06380

Miközben egyre gyakrabban emelünk kezet a sziklákra, balról a Breite Riess mélysége és a felette trónoló falak látványa vonzza tekinteteinket. Cirka 40 perces menetelő – mászó kevert terep után egy lapályba ereszkedünk (lenti kép).

DSC06383

Egy keskeny törpefenyő utcácskában folytatjuk jobbra tartva egészen egy markáns sziklaszirtig, ami nem más a mint a tulajdonképpeni Nandl-gerinc nyúlványa. Átmászunk rajta. A túlsó oldalon azonnal balra és határozottan felfelé kunkorodik az út. Itt kezdődik a túra nehezebb, de mindenképpen élvezetesebb része. Előtte még szusszanunk egyet és szomjunkat oltjuk, aztán jöhet a lényeg (lenti kép).

20191026_104521

Könnyű mászásra invitáló sziklás szakszok keverednek, morzsalékos aljzatú, kellemetlen vályúkkal. Az ilyenekben néha sikerül fogást találni az oldalról kinyúló kisebb-nagyobb szirtek valamelyikében. Sajnos az elmúlt hetekben, különféle okok miatt, nem sikerült formában maradnom, így Attila előttem szökell a sziklákon. Türelmesen vár rám, amíg felérek hozzá. Egy korai combgörcsöt megelőzendő, önismeretemre és tapasztalatomra alapozva, a szükséges tréningek hiányában kénytelen vagyok jócskán visszatartani magam. Ez szerencsére sikerül is.

DSC06388

DSC06391
Pillantás egy héttel korábbi céljainkra, a Schoberre és az Öhlerre

DSC06393
Közelítve a Schober, a Schoberwiese és a Mamauwiese pedig a kép lenti bal sarkában

DSC06397
Attila az ösvénynaplót tanulmányozza

Újdonság számomra, hogy a Nandltorony utáni traverzet, féltő gondoskodásról tanúskodó kezek, egy vadonatúj drótkötél biztosítással látták el (lenti képek). Én ezt azért, minden megértésem ellenére, kifejezetten sajnálom, mert így a szakasz elveszti chili-fűszeres ízét (korábbi beszámolókban olvasható, hogy egyesek, idáig érve, bizony-bizony kissé megrémültek).

DSC06401

DSC06405

20191026_115031
A háttérben a Nandl-torony és tőle jobbra a távolban a Waxriegel

A drótköteles szakasz után még jön egy könnyű mászóka, de alig 5 perc elteltével, 12:03-kor kiérünk a platóra. Megelégedéssel nyugtázom, hogy elmarad a belső combizomszálak lestrapált állapotát jelző, görcs előtti sziporkázás, így megnyugodva folytathatom a Fischerhütte felé (lenti kép).

DSC06411

Attilával konstatáljuk, hogy az ilyen, és ehhez hasonló füves hegyháton való kaptatás, nem tartozik a kedvenc repertoárunkba. Sokkal jobban smakkolt a Nandl-gerinc vadsága. 12:30-kor, azaz kb. 3:40 óra elteltével érjük el déli pihenőnket, a látogatók hada ostromolta Fischerhüttet (holnaputántól téli álomra szenderedik).

DSC06418

DSC06419

13:00 óra után kerekedünk fel ismét és nem hiszünk a szemünknek, mert a Fischerhütte teraszán Robert Rosenkranzba és aznapi társába botlunk (fenti kép). Üdvözöljük egymást, Robert ismét közös túrára invitál (meg is fordul a fejemben egy bizonyos dolog tervezete, de sem kimondani, sem leírni nem merem).

DSC06422

DSC06425
Pillantás a Breite Riessbe. A kép közepén a gerinc, amin érkeztünk felfelé.

Attiával folytatjuk a Kaisersteinre, ahonnan mély pillantásokat lehet vetni egyenesen a Breite Riesbe (fenti képek). Következik a már-már kötelező csúcslátogatás a közeli Klosterwappenra (13:20).

DSC06428

Lefelé két útvariáns jön szóba. Az egyik, a lankásabb, de hosszabb Schauerstein – Fadenweg, illetve a másik a nehezebb Fadensteigen történő ereszkedés. Szinte gondolkodás nélkül az utóbbira voksolunk.

DSC06439

Attilának még újdonság, különösen azután, hogy jeges téli viszonyok között márciusban erre másztunk fel. 14:05-kor vagyunk a plató végében, a Fadensteig tetején. Ami következik, jó odafigyelést, koncentrációt igényel (lenti képek), de a terep nem hoz minket zavarba. Óvatosan, biztonsággal vesszük a kényes szirteket és az alattomos morzsalékkal hintett részeket.

DSC06443

DSC06446

20191026_143204

15:20 leérünk az Edelweißhüttehez, ami betérésre invitál. Nem is akarunk ellenállni, mert jó időben vagyunk. Az Edelweißhütte sri-lankai, egzotikus fűszerekkel ízesített piros lencseétel különlegességét majszolom, mint általában mindig, ha idáig érek és itt megpihenek.

DSC06448

15:45-kor aztán nekilendülünk az út legutolsó ereszkedőjének, vissza Losenheimbe. Az ülő liftet látva ugyan megfordul a fejemben, hogy térdkímélés címén, netán-tán kihasználhatnánk a libegő kínálta lehetőséget, de Attila sem tartaná helyesnek, ha vérbeli hegyi túrázók cepreknek szánt alkalmatossággal könnyítenék az életüket.

DSC06450

Nos, az indián nyár végére sikerült egy méltó pontot tenni. Ritkaszép ragyogó őszi időben volt részük, kívánni sem lehetett volna szebbet. Jöhet az ősz hűvösebb, zordabb arca. Nem marad más hátra, mint tréningezni, dolgozni a teherbíróképességem javításán és lesni-várni az alkalmat egy estleges következő közös túrára.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

12 hozzászólás a(z) Nandlgrat, avagy búcsút inteni a vénasszonyok nyarának bejegyzéshez

 1. Mária szerint:

  Kedves Sztefano!
  Nagyon tetszett a beszámoló és a képek! Azt hiszem, megint kaptam egy jó ötletet, mert én a Schneebergen még csak a Fadensteigen jártam.
  Üdvözlettel: Mária

  • Sztefanó szerint:

   Igen-igen a Fadensteiggel kezdi a fogaskerekünél többre vágyó túrázó. Ezen túlmenöen ott várakoznak még a sorban az iménti Nandlgrat mellett, a Nandlgrat régi változata, a Novembergrat, a Herminensteigek, az Oktobergrat és a Höllentálból felvezetö utak. Nálam valamennyi dokumntálva. Sok szép élményt Mária.

   • Mária szerint:

    Köszönöm szépen az ötleteket, megnéztem a róluk szóló élvezetes beszámolókat. Jövő évre valószínű bevállalom őket! ( a Mittelbergwand példájára)
    Szép túrákat a vénasszonyok nyara utánra is!

   • Nagy Szabolcs szerint:

    Kedves Szefanó! Bocsánat, hogy ezúton zavarom! Az ide nyáron június elején jártunk először párommal Schneebergen.”Bakancsos” túristák vagyunk, én gyors, de kissé félős, a párom lassabb, de megfontoltabb.. A választott útunk Losenheim libegő parkolótól az Edelweis hüttén keresztül Fadensteigen átmászva Fischer hütte, majd a csúcs! A lefele vezetó út a Wiener Alpenbogen”meseerdejé” keresztül vissza a parkolóig. A rossz idő ellenére az émény oly nagy volt, hogy rá egy hónapra visszamentünk. Az út a csúcsig most a Nandlgraton vezetett, lefele ismét a “lazább ” utat választottuk! A hegy iránti ” szerelem ” tovább fokozódott, annak ellenére, hogy a Nandlgrat plató előtti Klettersteiges szakasza számomra igazi kihívást jelentett! Szeretnék érdeklődni, hogy tudna-e további “bakancsos”i túra javaslatokat adküldeni számomra! Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Nagy Szabolcs

    • Sztefanó szerint:

     Nagyon szívesen kedves Szabolcs. A Schneeberg vidékén a Nandlgrathoz hasonló élményt nyújt a Novembergrat illetve az Oberer (Felsö) Herminensteig. Ez utóbbi kissé fokozza a technikai követelményeket. Amennyiben az Unterer (Alsó) Herminensteiget is a bevállalja, akkor az már színtiszta 2-es szint lesz. Az említett túrák beszámolóját lásd itt: link “Alsó Ausztria/Schneebergland“. A Raxon ajánlhatom a Preintalersteiget, Preinerwandsteiget és a Wildes Gamsecket. Minden jót, sok szép élményt.

    • Nagy Szabolcs szerint:

     Kedves Sztefano!
     Szeretném megköszönni a segítségét! Ajánlatai közt szerepelnek a Rax különböző nehézségű klettersteig túrák. Folytatom hazai környezetben a felkészülést Schneeberg kihívásaira!
     Tisztelettel: Nagy Szabolcs

 2. Döme szerint:

  Köszönet a leírásért, régóta lelkes olvasója vagyok a blognak!
  Jó pár éve a egy itt fellelhető leírás alapján döntöttünk Nandlgrat mellett. Jó választás volt, majdnem a szintidő duplája alatt jártuk meg ezt az utat, igaz teljesen kezdők is voltak a csapatban. Számukra azért nem a legjobb választás volt, de a traverznél (baráti társaságban azóta is csak “ölelgetős szikla”) mindenki szembesült önmagával és a heggyel. Hiába semmi nem maradhat a régi, de kár azért az újonnan kifeszített drótkötélért. További élménydús túrákat kívánok a hűvösebb napokra is!

  • Sztefanó szerint:

   Nagyon köszönöm kedves Döme a kommentet, mindíg nagy örömömre szolgál, ha valaki itt megosztja az élményeit. Sajnos a jelen idöjárás-hullám mostanában egyenlítigeti ki az öszi jóságosságát, így aztán várakozó pozícióból mérlegelgetem a jeletéseket és a lehetöségeket. November egyébként sem tratozik a nagy kalandos felderítésekre igényt tartó hónapokhoz. Na, majd elválik…

 3. Ottó szerint:

  Nagyon tetszik a beszámolód! Mi éppen készülünk első alkalommal felmászni valamelyik szakaszon a Schneeberg tetejére. De nem igazán tudjuk eldönteni, hogy melyik a legkönnyebb, melyikkel kezdjünk a Fadensteig, Nandlgrat, esetleg Novembergrat közül. A tapasztalatod alapján milyen nehézségi sorrendbe tudnád ezeket állítani?

  • Sztefanó szerint:

   Nos kedves Ottó, akkor a lekönnyebbtöl a legnehezebbig: 1. Fadentseig, 2. Novembergrat, 3. Nandlgrat, 4. Felsö Herminensteig, 5. Alsó Herminensteig. Sok szerencsét és föleg jó stabil idöt kívánok.

 4. Szemák Attila szerint:

  Kedves Sztefánó!
  Köszönöm a sok túratippet, alkalomadtán kipróbálom valamelyiket. 🙂 Bocs…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s