Schober-Öhler és a zakuszka


A sors szeszélye úgy hozta, hogy most Attilával csak egy könnyű kis őszi túrára indulunk a Schneeberg-vidékére. Puchbergben van a találkozó 9:00 óra előtt 5 perccel, de amikor idejekorán 8:40-kor begördülök a parkolóba, Attila már vár. Nicsak!

SchoberÖhler_2D SchoberÖhler_3D

SchoberÖhlerProfile

red A táv (Puchberg am Schneeberg, Sierningtal, Hanslsteig, Öhler, Schober, Mamauwiese, Fadengraben, Sebatstian Wasserfall, Römerweg, Langseitenweg, Unternbergweg, Puchberg am Schneeberg) 18 km, 900 m szintemelkedés bruttó 7:15 óra alatt (nettó 5:15)

Attilától kapok kóstolóba házilag készített padlizsánkrémet, amit ő zakuszkának hív. A szó a fülemben szláv hangzású, tudniillik a zákusky, édes-süteményt jelent. Nem vagyok jártas az etimológiában, nem tudom tehát miként fejlődött magyaros padlizsánkrémmé a süti. Így-e avagy úgy, túra után, otthon, mintát veszünk belőle, pirítósra kenjük és nem győzzük dicsérni, mert olyan fenségesen finom.

Csendes, az aranysárga színárnyalatiban gazdag őszben, 8:50-kor indulunk aznapi körünkre. A Sierningtalban eleinte aszfaltúton bandukolunk enyhe, alig-alig észrevehető emelkedőn (lenti képen kilátás a Sierningtalból a Schneebergre).

DSCF6783

DSCF6785

Később egy villás kereszteződés bal ágán haladunk tovább (fenti kép). Az aszfalt döngölt-kavicsos erdészeti útra vált (lenti kép), majd egy hajtűkanyar szerű jobbraát után (9:40) a Hanslsteigen megkezdődik a verejtéket fakasztó, de összeségében véve jóságos kaptatók sorozata.

DSCF6790

DSCF6788

10:22-kor elérjük az Öhlerschutzhaust. Korai lenne még betérni, és beérjük az Unterberge nyíló panoráma csemegézésével (lenti képek).

DSCF6796

DSCF6801

Napsütötte hegyháton, egyre feljebb dolgozzuk magunkat és alig félóra elteltével, 10:55-kor kilyukadunk az 1183 m magas Öhler tetején. Gyönyörű Schneeberg látvány fogad (lenti képek).

DSCF6804

DSCF6809

DSCF6813

DSCF6819

Lepihenünk tízóraizni az ott található padra és szemünkkel is falni ezt csodás panorámát. Bármennyire is marasztal még az idő, tovább kell állnunk, vár következő csúcsunk az 1213 méter magas Schober. A két hegy közti nyeregbe való alászállás közben elkel némi jártasság a meredek lejtőkön való ereszkedés tekintetében. Túrabotok alkalmazása ajánlott.

DSCF6825

20191020_115627

11:52-kor érkezünk a kilátástól fosztott, de kisebbfajta csúcskereszttel mégis ellátott Schoberre. Némi elektrolitpótlás után kiérünk a Schober nyugati gerincére, ahol viszont már akadálytalanul lehet gyönyörködni a Schneeberggel koronázott tájban.

DSCF6835

DSCF6838

20191020_123845

Előttünk, odalenn a Schoberwiese a kis kápolnával (fenti kép), mely egyik korai túrámra emlékeztet. Akkor még olyan zöldfülű voltam, hogy a Schober megmászása is erőnket meghaladó tettnek tűnt. A Schneebergre felmenni pedig, akkor még, teljesen lehetetlen elképzelésnek látszott.

DSCF6850

DSCF6854

Helyenkénti meredek ereszkedés, majd kellemes gyaloglást követően (fenti képek), majdnem pontosan 13:00 órakor huppanhatunk le a Mamauwiese vendégház napsütötte teraszán. Indulástól számítva tehát 4:10 óra elteltével.

DSCF6857

DSCF6864

Egyszerű, de finom ebéd után 13:45-kor folytatjuk a Fadengrabenben a Sebastian vízesés felé. Nem egészen egy órányi az odavezető út, mely a Sebastianbach (patak) mentén vezet. Ajánlatos odafigyelni a széles Römerwegről jobbra történő leágazásra, mert egy “Wasserfall” feliratú fatábla, szerintem, rosszfelé terelget. Lenti képen átkelés a Sebastianbach hídján.

DSCF6874

14:37-kor érkezünk a vízeséshez, melyet a hasonnevű patak táplál. Tavasszal, hóolvadáskor nyilván bőségesebb a vízkészlete, ám most is csordogál rendesen az évszázadok alatt sziklába vájt csatornán.

20191020_143958

DSCF6880

A vízeséstől nem a lezser, magától értődő ereszkedést választjuk a Wasserfallwirt felé, hanem egy cirka 100 m szintemelkedés árán visszakapaszkodunk a Römerwegre, majd erdőn át lassú ereszkedéssel lyukadunk ki az aszfaltútra Puchberg felé. Kerülőnk előnye, hogy így megspórolunk egy szakasznyi unalmas aszfaltutat. 16:10-kor érkezünk vissza reggeli kiindulópontunkba.

DSCF6889

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Schober-Öhler és a zakuszka bejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    Hahó! Egy kis pontosítást eszközölnék: a zakuszka nem padlizsánkrém.:-) Tudod, mint a góbéknál ( székelyeknél ): Az asszony nem ember, a sör nem ital , a medve nem játék. 🙂
    Legközelebb padlizsánkrémet is viszek, a pirítós és stampedli konstans. 🙂

  2. Visszajelzés: A zakuszka | Sztefano-Space

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s