Törlweg & Gsolhirnsteig


Néhány túrakalauz azt a tévhitet terjeszti, hogy a Rax platójára vezető Törlweget a Knappenhof hotel parkolójából indulva is meg lehet ejteni. Nos, igen, lehet, amennyiben valaki a hotel vendége, akkor természetesen használhatja az ott elszállásoltak rendelkezésre álló parkolót. Egyébként nem. A biztos kiindulópont Hirschwang település valamely nyilvános parkolója. Van ott több is. Hátránya (vagy előnye, ki minek tartja) hogy cirka 270 m szinttel többet kell kaptatni és időben mintegy másfél órával hosszabb a túra.

RaxTörl_2D RaxTörl_3D

RaxTörlProfile

red A megtett táv (Hirschwang/Rax, Knappenhof, Törlweg, Ottohaus, Jakobskogel, Ottohaus, Berggasthof, Gsolhirnsteig, Knappenhof, Hirschwang/Rax) 15.7 km, 1250 m szintemelkedés bruttó 6:00 óra alatt (nettó 5:10)

DSCF7153

A hosszútávú előrejelzésekkel ellentétében pazar túraidő van ma kilátásban. Fél nyolc körül rajtolunk a völgyből Cirmivel egyetemben. A Knappenhofig tartó szakasz (09:00) lassan emelkedik egy szép őszi hangulatot árasztó erdőn át.

DSCF7157

DSCF7162

DSCF7165

DSCF7166
A kép közepén, a nyeregtől picivel balra az Ottohaus látszik

Később egy széles erdészeti úton barangolunk célunk felé, mely már jól láthatóan mutatja is magát a Rax déli falai tetején. Fél órás sima terep után kezdődik a verejtéket fakasztó kaptatók sorozata. Egyébként kultúrtörténeti szempontból még 2013-ban elmondtam egyet s mást erről az útról.

DSC03415

DSCF7169

9:45-kor vagyunk a Lammel-Bründel forrásnál (fenti kép), melyből most valóban csurran-csöppen valamennyi víz. Tudniillik korábban valahányszor erre jártam, mindig ki volt száradva.

DSC03420

Néhány perccel 10:30 óra körül érkezünk az erdőhatár fölé és megkezdjük végső szerpentinek sorozatát. Megjegyzendő, hogy az idén a tavasz kezdetén valahol itt történt egy tragikus eset. Két túrázót elvitt a nedves hólavina. Jelen pillanatban ilyen veszélyek nem fenyegetnek. Legfeljebb néhány nagyobb kiterjedésű, alattomos, eljegesedett hómezőre kell odafigyelni, melyek a turistaút árnyékos részeit borítják.

DSC03429

DSCF7176

DSCF7181

DSC03433

11:00 óra körül jutunk el a két sziklakapuval fémjelzett legfelső részig (ti. ezért Törlweg, Törl == kapucska, lenti képek). Innen indul a Kronich Eisenweg ferrata is, melyet egyszer már ugyan bejártam, de nem mertem senkinek tovább ajánlani, a biztosítások és a nittek ősrégi katasztrofálisan rossz állapota miatt. Most viszont legnagyobb meglepetésünkre, vadonatúj drótköteleket és új nitteket látunk díszleni a falban. Juhé! Most sajnos nincs velünk felszerelés, de majd ahogyan az idő engedi, ezt okvetlenül megejtjük.

DSCF7185

DSCF7190
Cirmi a Kronich Eisenweg új biztosításait csodálja

DSCF7192

DSC03434
A Kronich Eisenweg a fejem feletti sziklafal napos (jobb) oldalán fut fel a keresztig

11:15-kor bukkanunk ki az Ottohaus alatt. Itt valamivel több a hó és lenge de jeges szellők fuvoláznak átizzadt derekunkon. Gyorsan fel is veszünk valami szvettert és indulunk a Jakobskogel ostromára (lenti képek). Hó ugyan fekszik az úton, de még a túrabotokat sem kell elővenni.

DSC03439
Pulcsit, sapkát kesztyüt felvenni, mert jeges fuvallatok furulyáznak

DSCF7206

DSCF7213

Alig 10 perc alatt futunk fel a csúcsra (11:25). Némi fotózást követően megkongatják a delet a gyomrunk tájékán, és tehát a kabinos felvonó hegyi állomásában levő vendégház felé vesszük az irányt.

DSC03444
A Raxról a Schneeberg sokkal érdekesebb látvány mint fordítva (mármint a Rax a Schneebegről)

DSCF7217

Az Ottohuas mellett elhaladva, legnagyobb meglepetésünkre felfedezzük, hogy az is nyitva van (fenti kép). Kintről nézve semmi nem utal erre, de látunk egy magányos túrázót egy csésze teát kevergetve odakünn a napon és tehát nyilvánvaló, honnan is a forró itala. Mi viszont maradunk a betervezett variánsnál.

DSCF7228

DSCF7233

Szinte majdnem pontosan déli 12:00 órakor érkezünk a Berggasthofhoz, ahol hasonló „uborkaszezonra” lelünk. Odabenn egyetlen asztalnál egy párocska ücsörög, éppen az ebédjükre várva. Egy ilyen ragyogó téli napon, amikor a kötélpálya is működik, idefenn két vendégház is kínáltatja magát, és sehol senki. Nekem személyesen mondjuk mindegy, sőt, kifejezetten örülök a gyér látogatottságnak.

DSCF7241

DSCF7250
Itt ágazik el balra a Brandschneide

Félórás ebédszünetünk után megkezdjük az ereszkedést a Gsolhirnsteigen. Felső szakasza ugyancsak kacifántos, meredek alakulat, mely úgy félúton enyhül és a kiszélesedik majd sűrű erdőbe ér. 13:30 óra körül érkezünk a ponthoz, ahol a Gsolhirnsteig egyesül a Törlweggel. További másfél óra még a visszaút. Ismét gazdagabbak lettünk egy csodás hegyi élménnyel. A TörlwegGsolhirnsteig páros egy örökzöld raxi klasszikus. Jelentősebb hó esetén viszont meggondolandó, főleg és nem utolsó sorban a Gsolhrinsteig felső szakasza miatt is.

DSCF7258

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s