Traisner Hinteralm és Muckenkogel


Az elmúlt évek során a Hinteralmnak egyfajta „mesebeli” státuszt költöttem, melyre valóban rá is szolgál, már amennyiben a feltételek teljesülnek. A ragyogó napsütés, gyenge légmozgás és nem utolsósorban természetesen a megfelelő vastagságú hóréteg adják a hozzávalók javarészét. A vízkereszt napi túránkon az utóbbi bizony gyengélkedik, minek következtében a hótalpaink mindvégig a hátiszákra erősítve maradnak. Sítúrázókat sem kecsegtet vérmes reményekkel.

Hinteralm_2D Hinteralm_3D

HinteralmProfile

lila A táv (Liftstrasse, Wasserfallsteig, Lilienfelderhütte, Klöstertreppen, Muckenkogel, 655-ös út, Traisner Hinteralm, széles erdészeti út vissza, Lilienfelderhütte, Jägersteig, Liftstrasse) 11.5 km, 920 m szintemelkedés, bruttó 4:45 óra, nettó 3:30 óra

Az indulás után (9:25) a bakancsra húzott vaskarmok (ún. spike) kapják a főszerepet. Utunkat a Muckenkogelig egy üvegszerű jégréteg borítja, melyet helyenként alattomos vékony friss hóréteg fed. Elégséges hó később a Muckenkogel és a Hinteralmhütte közti szakaszon van.

DSC06751

A túráról még annyit érdemes tudni, hogy a könnyű (light) standard útvonal mellet három helyen is kínálkozik alkalom, egy-egy fűszeresebb szakasszal megédesíteni a kaptatást. A normál útvonal a Mitterriegelsteigen avagy a kissé meredekebb Jägersteigen visz. Aki komolyan veszi a téli, jeges viszonyokat és jól fel van szerelve, az választhatja a szebb és jóval érdekesebb Wasserfallsteiget. Mint a fenti képen is látható, ez az útvonal ilyenkor elméletileg le van zárva (Sperre), amit tapasztaltabb hegyi vándorok nyugodtan figyelmen kívül hagyhatnak. Az ilyenkor jégfallá fagyott vízesés most vékony érben csörgedez és tehát nem nyújt túlontúl figyelemreméltó látványt.

DSC06753

DSC03573

A második élményadalék a tulajdonképpeni Muckekogel megmászása a Klösterteppen át. A rendes szelíd és széles útvonal ugyanis a tornyáról ismert csúcs alatt vezet. Aki viszont nem fél a meredekebb ám nem túl hosszú jeges kaptatóktól, az felmászhat a torony tövébe. Egy északi fekvésű ösvényről lévén szó, időjárástól függően, alkalmat ad kicsit megküzdeni az elemekkel. Az érdeklődök végülis egy kilátóban találják magukat (11:10). A Klösterpunktban egy útbaigazító tábláról le lehet olvasni, a közeli és távoli kolostorok, apátságok és templomok irányát és távolságát.

DSC06767

DSC03581
A két fenyőfa közt az Ötscher kandikál

DSC03585
Jobbra fenn a Muckenkogel és tornya

DSC06770

DSC06773
Itt jobbra indul a Klöstertreppe

DSC03592
A meredek és teljesen eljegesedett Klöstertreppe

DSC03593

DSC03598

DSC06785
A Muckenkogel elég szörnyetegre sikeredett ezzel a toronnyal

DSC06793

A harmadik út-ízesítés a Traisner Hinteralm megközelítése a hegy gerincén. Egy jól látható tábla terelget a széles erdészeti útról balra fel, egy keskeny ösvényre, mely a fák között, a naptól leárnyékoltan visz a jobbára szélnek kitett taréjon. Most sincs másként, a csontig hatoló szél és a napsugarak hiánya ugyancsak fagyos élményben részesít (lenti képek).

DSC03602
Ama ösvényen a gerincet követve: vacogtató a szél és a fagy

DSC06798

DSC06800

A vendégház, amit cirka 2:10 órás baranagolásunk után érünk el, ünnepnap lévén, jól látogatott (11:35). Tulajdonképpen túl jól. Mindezek ellenér sikerül asztalhoz ülnünk és elköltenünk az ilyenkor szokásos egytál lencseételünket. Ha nem lenne oly nagy a tolongás, tán még időznénk itt valamennyit. Jó lenne, ha kicsit megszáradna rajtunk a nedves gúnya. Na, de sebaj. Lefelé a normálúton megyünk, kihagyjuk a felfelé megejtett extra attrakciókat (lenti képek).

DSC06812

DSC03606
Visszapillantásban a vendégház

DSC06818
Lefelé a behavazott erdészeti úton. Az út felett a Muckenkogel tornya

DSC06819
Egy kilátópont az Ybbstali-Alpok felé

DSC06825
Lefelé a Jägersteigen

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Snowshoeing | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s