Paulmauer


Annak ellenére indulunk útnak, hogy az időjárás előrejelzések egyöntetűen afféle „menni lehet, de nem érdemes” viszonyokkal riogatnak. Aztán nem lett igazuk, mert menni is lehetett, meg a csendes, napsütést sem nélkülöző idő miatt, érdemes is volt.

Paulmauer_2D Paulmauer_3D

PaulmauerProfile_

lila A táv (Steinparztal, Gschwendthütte, Linsberg, Paulmauer, Zdarskyhütte, Grabenalm, Linsberg, Gschwendthütte, Steinparztal) 14.2 km, 1070 m szintemelkedés bruttó 6:00 óra alatt (nettó 4:45 óra). Pirossal L = Linsberg, P = Paulmauer, Zd = Zdarskyhütte

Téli viszonyokat meghazudtoló a Türnitzi-Alpok hétvégei vendégház kínálata. A Gschwendthütte mellett a Zdarskyhütte is nyitva, így tehát még válogathatunk is, hogy hová térünk majd be melegedni.

DSC07019

Fél tíz körül indulunk a Steinparztal színültig telt parkolójából (10-12 autó körülbelüli befogadóképességgel). Egy nagyobb csapat sítúrázó készülődik éppen, amikor begördülünk. Kifejezetten télies a hangulat ahogy indulunk. A fákon még az egy hete hullott hó is ott díszlik, ami arra enged következtetni, hogy az inverzió, itt is, napokon óta tartja magát. Fagy lenn, olvadás odafenn. És valóban, felfelé haladva egyre melegebb van. Legnagyobb megelégedésünkre még a nap is kisüt, pedig a napszemüveget is majdnem otthon hagyjuk, mert úgymond minek, hisz egész nap felhős idő lesz (állítólag).

DSC07022
A Steinparztal végéhez érve

DSC03612
A Steinparztalból kiérve napsütés fogad. Juhé!

DSC07027
Cirmi kefejezettn élvezi a napsütést

Érkezünk a Gschwendthütte alá, egyelőre hótalpak nélkül, ám itt az északi fekvésű lejtőkön összegyűlt irdatlan mennyiségű hó miatt jobbnak látjuk bevetni őket. A valamikori kicsiny síterep maradványa. A felvonókat már régen lebontották. Az éghajlatváltozás miatt már nincs annyi hó, hogy gazdaságosan működhessen.

DSC07029

A vendégháztól jobbra a Türnitzer Höger felé vinne az út, a Paulmauer felé meg balra (fenti kép; 10:45). A hó állaga úgymond szub-optimális. Az elmúlt hét során tömörült, és most nehéz teherként tapad a hótalpakra (lenti kép).

DSC03617

DSC07038

11:15 -kor érjük el első köztes csúcsunkat a Linsberget. Nini, valaki egy mini kis csúcskeresztet eszkábált ide (fenti kép). A továbbiakban ereszkedünk a Linsberg déli gerincén. Itt, a nagy kiterjedésű hómentes szakaszok miatt újra a hátizsákra vesszük a hótalpakat. Egy kellemetlen traverz következik a hegygerinc nyugati oldalán, majd a Linsberg és a Paulmauer közti nyeregből kaptatunk derekas emelkedőn a csúcskeresztig (lenti képek; 12:45).

DSC03627

DSC07051
A távolban a Göller

A csúcsról lefele el kell döntenünk, hogy merre tovább. Jobbra a hosszabb variáns mentén a Zdarskyhüttehez, avagy a Grabenalmon át vissza a Gschwendthüttebe (cirka egy bő órával rövidebb). Mivel jó az idő és van velünk fejlámpa is, ha netán ránk esteledne, ligeteken, behavazott mezőkön át megyünk a Zdarskyhütte felé (lenti kép). Jól kilépve alig 25 perc alatt ott is vagyunk. A befűtött vendégszobában elköltjük ebédünket és nedves gönceinket is átcserélve indulunk vissza.

DSC07053

DSC07061

DSC07079

DSC07080

DSC03640

A nap ugyancsak mosolygósra fogja, így a szó egyenes értelmében is megédesül a menetelés, mert egy arra alkalmas helyen, ahol langymelegen nyaldos a nap, elmajszoljuk otthonról hozott sütinket is (a fenti képen a jobboldali fák valamelyike alatt). Hótalpakra itt sincs kifejezett szükség, mert a megülepedett hó, egész jól elbírja lépéseinket (lenti képek). Ha a Linsberg nem állná utunkat, valószínűleg át is nyergelnénk a segédletre, de nem fűlik a fogunk újra fel-levetni.

DSC03642

DSC03647

DSC03654
A kellemetlen traverz végében a Linsberg alatt

DSC07091
Újra a Linsbergen

DSC07096

A Linsberg csúcsán aztán mégis hótalpakra váltunk, mert tudjuk, hogy a Gschwendthütteig élvezetes, mély havas ereszkedés következik (fenti kép). A sítúrázók már ugyan alaposan szétszabdalták a havas felületeket de még találunk érintetlen részeket, amiken át, meg lehet tapasztalni a hótalpazás élményét. Jó tempóban, de nem sietve érkezünk vissza a fagyos Steinparztalba.

DSC07102

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Snowshoeing
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Paulmauer bejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    Ilyenkor megesz engem a sárga irigység. 🙂 No, de Stefanó hallottál te már a hóvakságról? Napszemüveget nem hagyunk otthon. Sőt, ki sem vesszük a zsákból. Egy ilyenre túrára és is befizetek februárban.

    • Sztefanó szerint:

      Igen, igaz, napszemüveget, fejlámpát, elsösegély-készletet, ki sem vesszük a zsákból. Figyeljük az idöjárást, aszerint válogathatunk majd februárban!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s