Krummbachstein via Miesleitensteig


Egy rövid, célratörő túrára vágyom ezen a ragyogónak ígérkező pénteki napon. Kék ég, enyhe légmozgással de kemény faggyal, ideális téli kiruccanónak néz ki. A lábam még nem tökéletes, ezért hosszú gyaloglásotól szeretnék eltekinteni. A Krummbachstein két kiindulópontból érhető el a legrövidebb úton. Payerbach felől, avagy Kaiserbrunnból. Az utóbbi a kevésbé frekventált, ennél maradok.

Krummbachstein_2D Krummbachstein_3D

KrummbachsteinProfile

lila A megtett táv (Kaiserbrunn, Miesleitensteig, Konfeleben, Krummbachstein és ugyanígy vissza) 13 km, 1175 m szintemelekdés bruttó 6:25 óra (nettó 5:10 óra)

DSC03390

DSC03397

9:20-kor rajtolok tehát Kaiserbrunnból. Közben persze rájövök, hogy napsütést a Miesletensteigen hiánycikk lesz (fenti képek), hisz az út egy árokban kanyarog fel a platóra. A Miesletensteig egy széles, alig-alig használt erdészeti útra ér ki, mely hosszúra nyújtott szerpentinekben, omladozó sziklafalak alatt kanyarog felfelé.

DSC03393

DSC03394

Az út kisebb nagyobb sziklatörmelékkel van felszórva, egyszóval nem éppen életbiztosítás erre járni. Később egy keskeny turistaút hidalja át a még maradék távot a platón feljebb futó más erdészeti útig.

DSC03400
A kép jobb oldalán a Hochgang. Nem vezet fel rá jelzett turistaút.

DSC03399
A képet dominálja a Bockgrubenriegel

DSC03407

Annyit viszont meg kell hagyni, ez a sziklatörmelékes út (valaha tán faipari célokat szolgálhatott) kifogástalan rálátást biztosít a Schneebergre és közvetlen szomszédjaira, az olyanokra mint a Hochganag, a Bockgrubenriegel és persze magára Krumbachsteinre is (fenti képen). Az árokban nagyrészt szélcsend honol. Odafenn viszont jéghideg libbenés fogad. Csapzott testemre nem éppen ajándék. Szerencsére kiérek az erőtlen de ragyogó napsütésbe (11:24).

DSC03413

DSC03414

DSC03420

Nehogy kihűljek, nekidurálom magam a Knofelebenről történő végső felszökésnek. Csak semmi lazsálás! Az út friss, vékony hóréteggel fedett, de alatta még ott bujkál a korábbi alattomos jeges réteg is. Egyetlen pár friss lábnyom fut előttem, hamarosan a tulajdonosát is felfedezem. Odafenn (12:22) összefutunk, váltunk néhány szót, felfrissítem orosz tudásom, mert mint kiderül a neve Анастасия (lenti képen).

DSC03425

DSC03426

DSC03429

DSC03432

DSC03435

DSC03437

DSC03440

Odafenn felhúzom a bakancsomra a csúszásgátlókat. Visszafelé, lefelé menetben remek szolgálatot tesznek. Nélkülük azért elég gondban lennék. Közben már lyukat harangoznak a gyomromban. Uzsgyi tehát a Friedrich Haller-Haus déli irányba tekintő napsütötte teraszára (lenti kép).

DSC03443

DSC03447

DSC03461

Egy tető alatti beugrásban még a nap bágyadt sugarai is kicsit megszorulnak. Kellemes lehuppanni a padra és elővenni az elemózsiatartalékokat. Egy negyedórás pihenő után pedig nem marad más mint újra felkerekedni és az árnyékos Miesleitensteigen visszacsorogni Kaiserbrunnba.

DSC03463

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    Anasztázia hogy keveredett oda?…Minden képed egy tőrdöfés szívemnek… 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s