Alacsony és Magas Csődör


Attila még nem járt a Schneeberg egyik érdemleges darabontján, a Hengsten. Nosza, pótoljuk a mulasztást, mégpedig úgy, hogy észak-déli irányban mindjárt átszeljük az egész hegyvonulatot. Kezdjük Rohrbach im Grabenben ama bizonyos jól ismert hal-vendéglő parkolójában (Marias Land).

Hengst_2D Hengst_3D

HengstProfile

lila A megtett táv (Rohrbach im Graben, Arbestal, fogeskerekű sínpár, Hengst északkelti gerince, Alacsony Csődör, Magas Csődör, Adolf Kögler-Hütte, Bilekalm, Rohrbachklamm, Rohrbach im Graben) majdnem 14 km, 870 m szintemelkedés bruttó 6:00 óra alatt (nettó 4:20 óra)

DSCF9451

Keleti irányban indulunk el, aztán hamarosan befordulunk az Arbestalba. Itt északnyugatra fordul az út (fenti képen), egyenesen a Szalamandra vasút irányba. Átkelünk a fogaskerekű sínpárján, és kiérünk a Puchbergből induló széles erdészeti útra. Poroszkálunk is rajta egy kis darabon, mégpedig hegynek felfelé, mígnem elérkezünk egy jól látható elágazásig. Nos, ott, hajtűkanyar szerűen, egy jobbra áttal ráfordulunk a Hengst gerincéig kalauzoló erdészeti útra (lenti képeken).

DSCF9453

DSC08873

DSC08877

DSCF9454

DSC08879

DSC08881

A gyengéd kaptatók sorozata azon a ponton ér véget, ahol elhagyjuk az erdészeti utat és jelöletlenül, majd úttalanul megkezdjük a hegy gerince ostromát. Erdőben követünk egy rég nem használt dűlőt, ami egy idő után belevész a semmibe. Toronyiránt bukdácsolunk, árkon és bokrokon át. Később kiérünk a korábban elhagyott széles erdészeti útra, mely idáig kanyarog fel. Mivel az erdő alja elég durva, egy darabon maradunk ismét ezen az úton (bár elvileg folytathatnánk az úttalan gerincen). Az út második hajtűkanyarulata után ismét bevetjük magunkat az úttalan vadonba és a hegy elkeskenyedő, de mindvégig szelíd taréján menetelünk.

DSCF9460

DSC08883

DSCF9462

DSCF9469

Pompás panoráma nyílik a még ugyancsak télies Schneebergre (fenti képek). Az Alacsony Csődör (1314 m) mellett akár észrevétlenül is el lehetne bandukolni, mivelhogy szinte a környezetébe beleolvadva, csak egy kőhalomba szórt faág jelzi létét (lenti képeken). Miután innentől kezdve a nyeregig lejteni kezd az út, a gondolataiba elmerült túrázó is észreveheti a változást, hogy vajon hol rejtőzködhet az Alacsony Csődör.

DSCF9471

DSC08890

DSCF9482

DSCF9485

DSC08896

DSCF9494

Az utolsó kihívás, a Magas Csődör bevétele (lenti képek). Előtte, a napsütötte nyeregben, egy esedékes elektrolit erejéig szusszanunk egy rövidet. Utána, jéggé vált, de már erősen olvadozó hómezőkön át, irány aznapi legmagasabb pontunk (1450m).

DSCF9511

DSC08901

DSCF9519

DSCF9523

DSCF9534

DSCF9536

DSCF9530

Jól kifogtuk az időjárást, mert többnyire ragyog a nap, a szél csak időnként riogat, na, de olyankor élesen és fagyosan. A csúcson még megkeressük a fakéregre szegezett mini kiskeresztet és utána alászállunk a jócskán lejtő délnyugati ösvényen. Ez egyenesen az Adolf Kögler-Hütte mellett felállított padhoz vezet (lenti kép), ahol kényelmesen elköltjük déli uzsonnánkat.

DSCF9539

DSCF9545

DSCF9547

DSCF9553

Nem marad más hátra, mint a Bilekalmon alászállni a Ternitzerhütteig és szép nyugodtan visszaporoszkálni Rohrbachgrabenbe.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    …annyira kikapcsolt a túra ( köszönet érte ), hogy tegnap és ma is csak bolyongtam a “való világban” 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s