Reisalpe


Azon morfondírozunk Angikával, hogy a Reisalpe megnevezés a rizshez áll-e közelebb avagy az utazáshoz. Mivelhogy a Reis főnév rizst jelent, a Reisen meg utazást. Megegyezünk benne, hogy a vidéken rizst aligha termeszthettek, maradunk hát magyar fordításban az Utazó Alpok megnevezésnél. Bár erre sincs magyarázatunk, ide tévedni, mégis egy remek választás, különöse amikor így ősszel a völgykatlanokat makacs köd tartja rabságában. A kiindulópont, az Ebenwald magaslat, mindjárt 1000 m szintre invitál, és igen, idefenn felhőtlen kék égről ragyog a nap.

Reisalpe_2D Reisalpe_3D

ReisalpeProfile

blue A táv (Ebenwaldhöhe, Kleinzeller Hinteralm, Reisalm, Nagellandalm/Brennalm, Kleinzeller Hinteralm, Ebenwaldhöhe) 13.6 km, 660 m szintemelkedés bruttó 5:30 óra alatt (nettó 4:10 óra)

DSCF0532

Tegnap sajnos ingovánnyá áztatta az eső az utakat. Ennek következtében a kaptatás a csúszós, sikamlós, nyálkás ösvényeken kihívásokban bővelkedik. Angikának az ilyesmi új tapasztalás. Néhány helyen alkalmasabb úttalanul, a füvel benőtt, meredek hegyhátat választani, mert az legalább nem csúszik.

DSCF0534

DSCF0540

DSCF0544
A Kleinzeller Hinteralm már október 2.-án bezárt és téli álomra szenderült

Na, ezen az északi, északkeleti úton lefelé nem szeretnénk lejönni, így hát majd marad az ellenkaptatós visszatérés a hegy túlsó, déli oldalán át. Arrafelé már ismerjük a járást, és később, nem is lep meg a pluszban ránk rótt mintegy 160 m szintemelkedés.

DSCF0549
Visszapillantásban a Hochstaff (csak tapasztalt hegyi vándoroknak)

DSCF0555

DSCF0568

DSCF0570

Odafenn a csúcson, vasárnap lévén, várható volt, hogy sokan lesznek. A túrázók ostroma ellenére a konyha elég jól tartja magát. Nem kell sokat várakozni a rendelésre. Jól meg van szervezve az eljárás. A mintegy félórás déli pihenőnk után, az említett déli oldalon ereszkedünk alá. A talaj itt sokkal jobb állapotban van.

DSCF0576

DSCF0579

DSCF0592

DSCF0599

DSCF0603
Ama nevezetes Brennalm (Jh.)

DSCF0610

DSCF0613

DSCF0621

DSCF0625

A visszafelé vezető út legmélyebb pontja, cirka 980 m szinten a Brennalm. A térképen mint „Jh.” azaz Jagdhütte (vadászkunyhó) van feltüntetve. A szebb napokat is megélt emeletes épület, télben, nyárban ott roskadozik magában. Vajon miért, és ki hagyta magára ezt a szép, idilli fekvésű tanyát? Eredeti gazdái nyilván maguk is rég elporladtak már. Alkalmas lenne hegyi bicikliseket, túrázókat csábító panziónak. De meglehet, a sanyarú állaga miatt, ahogy elnézem felújíthatatlan, és a lebontás vár rá.

DSCF0627

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s