Az áprilisi hidegfront


Az intenzív havazással érkező hidegfront-betörés, bizonyára jóegynéhány túrázó terveit húzhatta át. Nem is csoda, hisz a koranyári hőmérsékletek máris óhatatlanul nagy és vérmes tettekre késztették a hegyek mind ifjú és mind pedig lélekben még fiatal szerelmeseit. Az északi áramlatok dúlásának viszont még nincs vége, bár úgy néz ki, hogy május beköszöntével újra kedvezőbb, és főleg stabilabb légköri képződmények vehetik át az uralmat a hegyek bércei felett.

Az elmúlt napokban még további hó hullott az 1100 méter feletti régiókban, ami újra felismerhetetlenségig takarhat be, jóegynéhány alpesi ösvényt. Az ezt követő olvadás következményeit sem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. Emlékezetes marad, példának jó okáért, az a koranyári Haidsteg mászásunk, amikor a kulcsszakaszként számon tartott kürtő, a fentről szivárgó nedvesség nyomán, még itt, soha nem tapasztalt nyálkás, csúszós bevonattal lepett meg. Ennek következtében akkor egyszer, D/E-re kellett értékelnem az egyébként legfeljebb C/D erősségű szakaszt. A jelenség nem lehet ismeretlen, mivelhogy a hivatalos falrajz is egyértelműen figyelmeztet, hogy „bei Nässe” minimum fél fokkal nehezedhetnek a követelmények. Nos, akkor, azon a napon (szerintem), egy egész fokkal tették feljebb azt a fránya lécet. Nem árt hát az újfent betörni látszó, jó idő kapujában, a tartózkodóbb magatartás, óvatosságból, a kissé visszafogottabb tervezgetés.

Update (április 26): az elmúlt hét hőmérséklet-változása a Raxon (zamg.at szerint). A piros csík a nulla fok határt hivatott jelölni. Ma kezdett határozottan melegedni.

Rax_temp_april

Update (április 27.), odafenn, az alpesi részeken csak lassan-lassan olvadozik a hó. Lenti képet az Ottoház kamerája mutataja:

Rax_temp_april2

Kategória: Weather | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) Az áprilisi hidegfront bejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    Köszi szépen. Az óvatosság sosem árt.

Hozzászólás