Schneealm/Schneealpe


A Schneealpe egy hegység, melynek legmagasabb csúcsa a Windberg (1903m). A Schneealm pedig egy felföld, a Schneealpe legismertebb tájegysége, páratlan szépségű, nagy kiterjedésű hegyi legelő, melynek központjában a Michlbauerhütte kínálja szolgálatait az erre tévedő túrázóknak. Attila még soha nem járt a hegyen, jómagam meg még az idén nem, így mindkét hiányt orvosolandó, a mai napon két csúcsot és a három lehetségesből (Schneealpenhaus, Michlbauerhütte, Lurgbauerhütte) egy hegyi kunyhót célzunk meg.

Schneealpe_2D Schneealpe_3D

SchneealpeProfile

red A megtett táv (Lohmgraben, Blarergraben, Windberg, Michlbauerhütte, Schauerwand, Almgraben, Lohmgraben) cirka 14 km, 1150 m szintemelkedés bruttó 6:30 óra alatt (nettó 5:10 óra).

Ritka alkalom, hogy a Schneealpe platóján, különösképpen pedig a Windbergen (tudniillik a Szélhegy) nem támaszkodik belénk durván és ellenállást nem tűrő módon, a viharos szél. Merthogy ma, gyakorlatilag alig-alig van légmozgás. Ha szellő lebben is, nem okoz gondot, helyenként inkább kellemes, mert hűti felhevült testi kedélyeinket.

DSCF0637

DSCF0638

DSCF0641

Az időjárás tekintetében mázlink (fenti és lenti képek) van tehát, mert nemcsak a légáramlatok fogják vissza magukat, hanem az őszi nap is, felhőtlen, már-már giccsesen idilli kék égről, akadálytalanul melengethet, nyaldoshat, mintha csak egy késő nyári napról lenne szó.

DSC09577

DSCF0643

DSCF0645

DSCF0657

DSC09579

Induláskor még tejszerű köd borítja a vidéket (fenti képek), de alig fél óra elteltével a csendesen hömpölygő ködtenger fölé érünk. Alig győzünk betelni a csodák eme világával. Jól is esik itt-ott, a panorámában való gyönyörködés címén megszakítani a Blarergrbenben történő, ugyancsak kemény és meredek kaptatást.

DSCF0653

DSCF0655

DSCF0660

DSCF0666

DSCF0667

Egy forrás után (Blarer-Bründl) még valamivel feljebb az út kettéágazik (fenti képe). A baloldali a Schneealpenhaushoz visz. Mi a jobbra hajló ágon egyenes úton a csúcs felé törünk. Egy szűk árokból kilépve még egy nagyobbacska, erősen olvadozó hófolt is jelzi, hogy ez itt, a tél derekán, mindig is egy hólyuk szokott lenni (személyes tapasztalataimmal megegyezve).

DSCF0670

DSC09590

DSC09593

DSCF0672

DSCF0681

DSCF0685

DSC09603

DSCF0694

Jó tempóban, cirka két és fél óra alatt érkezünk a Windberg tetejére. A láthatóság remek. Körös körbe a Bécsi-Alpok és távolibb testvérei ismert sziluettjei köszönnek vissza. Jó elmerengeni kicsit a természet eme testet-lelket balzsamként gyógyító csodáin. Csak a folyadékvesztés okozta sürgős sarkalat késztet az odalenn integető Michlbauerhütte mihamarabbi háztűznézésre (lenti képek).

DSC09608

DSCF0698

DSCF0700

DSCF0702

Napos déli pihenőnk után a Schneealmon át vezető széles, döngölt országútra térünk, hogy bevegyük még a másik szép nagy kereszttel koronázott csúcsunkat a Schaeurwandot is (ami nem összekeverendő a Schauersteinnel, mert az a Schneebergen van).

DSCF0704

DSCF0710

DSC09616

A távolból tekintve egy ugyancsak gyengéd kaptatóra számítunk, ami optikai csalódás eredménye. A valóságban úgy felszökteti a pulzust, hogy helyenként csak kapkodjuk a levegőt. És ha már idáig felküzdöttük magunkat, akkor el is időzünk ebben a szép és kellemes őszi nyárban odafenn a csúcson. Letelepszünk az ott található padra és csak hagyjuk süttetni magunkat a nappal, miközben számba vesszük az odaátról kacsingató hegyeket. Az olyanokat mint a Schneeberg, A Rax, Heukuppe, felfedezzük a Habsburghházat, de még a Fischerhütte is kivehető.

DSCF0716

DSCF0718

DSCF0721

DSCF0723

DSCF0726

DSCF0728

DSC09630

Nehéz szívvel állunk fel, hogy még ott helyben tiszteletünket tegyük a Schaeurwand tulajdonképpeni sziklás csúcsán ami néhány méterrel odébb van. Ezután nem marad más hátra, mint a folyamatos ereszkedés az Almgrabenben, ami a Lohmgraben felső része. Az út vad sziklavilágon, helyenként holdbéli kietlen tájon át lejt (fenti kép). Hamarosan elérjük a reggeli elágazásunkat a Blarergraben felé. A hegy árnyékai egyre hosszabbodnak. A Lohmgraben induláskor még köddel kitöltött alsó része is árnyékban.

DSCF0731

DSCF0734

Egy remek klasszikus körút, mely a Schneealpe keleti, népszerűbb részével ismerteti meg a látogatókat. Ám, mint ez a Rax esetében is érvényes, a Schneealpe kiterjedése túlmutat ezen a közismert és gyakrabban látogatott tájegységen. A nagyobb nyugati, északnyugati része a túrák bőséges tárházát kínálja, mint azt „Az ismeretlen Schneealpe I, II, III” sorozatomban annak idején is dokumentálni próbáltam.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s