Kieneck, avagy kis hal is hal


Nem, mára nem terveztem semmit. Az időjárás-jelentés még tegnap sem igért semmi jót. Egyébként ma december 8.-a, ünnepnap és munkaszüneti nap van. Reggel tovább nyomom az ágyat a szokásosnál. Reggeli után megnézem a web-kamerákat és íme, a Kienecken napsütés (lásd lejjebb egy képen). Az időjárás-jelentés is meggondolta magát és csendes időt sugall mára. Nosza, akkor gyorsan nyergeljek.

Kieneck_2D Kieneck_3D

KieneckProfile

lila A fenti túra hossza Thalból, a Mareschsteigen a Kienckre majd le a Viehgrabenben 11.5 km, 520 m szintemelkedés bruttó 4:00 teljes óra alatt (nettó 3:40 óra)

Elmúlt már 10 óra, mire Thalba érek. A parkolóban egyetlen autó árválkodik csak. Máskor tűt nem lehet itt leejteni. Idelenn a völgyben egyelőre hónak nyoma sincs, de már gondosan téli szerelésre váltottam. A hőmérséklet most, hogy elindulok cirka nulla fok körüli, esetleg kicsivel több is lehet.

image
A Kiencek web-kamerája reggel napsütéssel csalogat

Aszfaltozott országúton indulok északi irányba Atz tanya felé, amit most kikerülök. Tudniillik a múltkori kutyás sztori miatt is. Nincs kedvem borjúnagyságú házőrzőkkel alkudozni. Találtam egy alternatív utat, mely nagy ívben elkerüli Atzot és a végén kiér a Mareschsteigre. Nosza lóduljak hát arra.

DSC05872

Egy elágazásban elhagyom a fő vonalvezetést és balra letérek (fenti képen) egy jelöletlen széles erdészeti útra. Később egy tábla figyelmeztet, hogy erre általában vad etetés folyik és hát kérik az ide tévedőket, hogy maradjanak távol. Nos, nem szívesen fordulnék vissza. Legfeljebb, ha egy goromba vadőr rám förmedne. De nincs most itt senki.

DSC05875

DSC05878

Szerpentinekben gyengéden emelkedik a terep. Vadetetővel nem találkozom. Vadakkal sem. Furcsa. Egyébként meg amilyen széles és kigyúrt ez az erdészeti út, bizonyára gyakran haladnak erre nehéz erdészeti járművek. Ha meg azoktól nem futamodik meg a vad, akkor tőlem, magányomtól, csendes lépteimtől duplán nem. Ezzel le is zárom tépelődéseimet.

DSC05879

DSC05881

Rendre el is érem a Mareschsteiget (fenti képen). Erre már több a hó, de gondot nem okoz. A Mareschsteig egyébként egy elég hosszú, hegyoldalt harántvonalban keresztező keskeny csapás, tele gáncsoskodó gyökerekkel. A havazás óta én lennék erre az első, mert nyomokat nem látok. Elérem a hegy gerincén, a Geißruck felől érkező turistautat, aztán hamarosan nekilendülök a végső felszökésnek, egészen a kunyhóig.

DSC05885
Kilátások a Gippel felé

DSC05888

DSC05890
Előbukkan a Kineck és az Enzianhütte

DSC05891

DSC05894
Pillantás a Hocheck felé

DSC05897
… és íme még Araburg vára is lencsevégre kerül

Az Enziánhütte már téli álmát alussza, de a honlapjuk szerint december 28.-ától január 8.-ig újra kinyitnak. Új haszonbérlő, új szokások. Azelőtt nyitva voltak egész decemberben, Szilveszter napjáig. A kunyhó teraszán aztán átöltözöm és megejtem uzsonnámat. Gyéren, de jönnek-mennek erre vetődő turisták. Valakik már hótalpakkal vonulnak a hátizsákjaikon. Na, ahhoz még nem elég a hó.

DSC05898

DSC05903

DSC05905

DSC05910

DSC05911

DSC05921

DSC05922

Miután elverem éhem, alászállok, egyenesen a Viehgrabenon át (fenti és lenti fotók). Merthogy akkor épp a parkolóhoz érek ki. Az alternatív Enziansteiget is jól ismerem már, nincs semmi okom arra venni az irányt. Mint már korábban is írtam, a minden időben Kieneck most is bevált. Egy kegyes és sebes, de lelket emelő kis túra az első idei hóban. Állítólag a hétvégén lesz belőle több is… (állítólag), mármint a hóból.

DSC05933

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s