Prognózisok, avagy mit jósol Horst Nöbl?


Sanyi is meg én is leadtuk a magunk tippjeit a soron következő téli szezon időjárására vonatkozólag. Ha kicsit szétnézünk a világban, akkor magunkfajta laikusokon kívül az úgynevezett profik is próbálkoznak, megfigyelésem szerint sajnos kevéske sikerrel. Mint például az Osztrák Központi Meteorológiai Szolgálat a ZAMG. Szerintük (lásd az alábbi táblázatban) november, december és január az átlagosnál jóval melegebb lesz. A nemjóját! Tényleg?

De vajon mennyire biztos az efféle jövő-fürkészet? Elég egy pillantást vetni korábbi jóslataikra, mondjuk az idei év januárjára, mely, mint tudjuk hóban, hidegben rendhagyóan szegény és az átlagosnál melegebb volt. A ZAMG beismerő nyilatkozatában ezt ki is mondja: A 247 éve gyűjtött feljegyzésekből kitűnik, hogy 2013/14 a második legmelegebb tél volt. Ezzel sajnos el is bukta a próbát, mert mint alább látszik, az átlagosnál valamivel hidegebb januárt prognosztizált 2014-re (a piros oszlopnak kellene magasabbnak lenni).

További vizsgálat kideríti, hogy a ZAMG prognózisa elbukta az idei nyarat is, mert egy teljesen átlagos nyárral számolt, ami, utólag tudjuk, minden volt, csak éppen nem átlagos. A gleccserek szemszögéből viszont a nyári időjárás 2014-ben kedvezően alakult.

Ugyanilyen tévedés tapasztalható a számomra emlékezetes 2011/12-es téllel kapcsolatban, amikor olyan hideg és olyan sok volt a hó, hogy ettől indíttatva kezdtem el hótalpazni és 35 év kihagyás után síelni. A ZAMG prognózisai tehát nem sokat érnek. Profiktól (akiket ezért is fizetnek), tulajdonképpen elég gyenge teljesítmény.

image
A ZAMG az átlagosnál melegebb telet prognosztizál 2014/15-re
image
Az idei januári prognózis egy melléfogás
image
Az idei nyarat átlagosnak képzelte a ZAMG (sajnos téves)
image
A nagyon hideg 2011/12-es telet a ZAMG az  átlagosnál valamivel melegebbnek prognosztizálta (téves)

Van-e jobb? A saarfeldeni Horst Nöbl (Saalfelden am Steinernen Meer Salzburg tartományban fekszik), hobby időjáráskutató, több mint négy évtizede gyűjti, archiválja és analizálja saját megfigyeléseit. Mikor milyen fa virágzik, melyik alpesi virág bontogatja legkorábban a szirmait. Milyen minőségű és mennyi mézet gyűjtenek be a méhek? Mekkora a hangyabolyokat építettek az erdei hangyák? Mennyi és milyen gomba nő az erdőn? Ilyen és ehhez hasonló kérdések firtatják Nöbl urat, aki az évszázados népi bölcsességet, a parasztkalendáriumot sem hagyja ki, amikor elkészíti soron következő prognózisát. Nála a találat valószínűsége meglepően magas, állítólag cirka 80%.

Az idei nyárra például sok esőt, nedves kilátásokat prognosztizált, ami egészen pontosan bejött (“der beginnende Sommer schwächelt und ist niederschlagsreich…auf Grund der hohen Feuchtigkeit gibt es zahlreiche Gewitter, wobei es auch Unwetter und Hagel geben kann”). De mi a helyzet mondjuk az általam oly nagy becsben tartott 2012-es téllel? Mi a helyzet azzal a februárral, amikor 3.-án jól emlékszem –17C fok körüli fagyban veselkedtem neki a Reisalpenak majd 12.-én ragyogó napsütésben megmásztam az Obersberget. Nöbl úr még 2011 nyarán így vélekedett 2012 februárjárólSehr kalt, wahrscheinlich noch einmal Tiefstwerte um die -20 Grad C, aber viel Sonnenschein.” Azaz, a hónap nagyon hideg lesz,–20 fok körüli hőmérséklettel de sok napsütéssel. Megdöbbentő! A pasas egy fenomén! Nosza, akkor tehát mit jósol az idei télre?

  • November: in der ersten Hälfte noch warm und föhnig, in der zweiten Hälfte unterdurchschnittliche Temperaturen, zum Teil unter 0º C Schneefälle und in der 3. Novemberdekade bereits eine geschlossene Schneedecke in den Gebirgsgauen.
  • Dezember: durchwegs unterdurchschnittliche Temperaturen und Schneefälle, besonders kalt zu Weihnachten und kein Weihnachtstauwetter.
  • Jänner: die unterdurchschnittlichen Temperaturen und Schneefälle halten an, die größte Winterkälte gibt es Mitte Jänner, die Seen frieren zu.
  • Februar: zu Beginn kann es noch größere Schneefälle geben, meist ist Schönwetter mit tiefen Morgentemperaturen zu erwarten.
  • März: überdurchschnittliche Temperaturen und Schönwetter, besonders Mitte März schon sehr frühlingshaft warm, der Schnee schmilzt in der Niederung.

Azaz fordításban:

  • A november első felét még a déli meleg főn alakítja (idáig stimmel), majd a második felében tartósan nulla fok alá csökkenhet a hőmérséklet (kiváncsian várom). A hegyekben már a hónap végére összefüggő hótakaró várható
  • A december az átlagosnál hidegebb lesz, hóeséssel. Elmarad a szokásos karácsonyi olvadás
  • A január ott folytatja ahol a december abbahagyta, azaz hideg és tartós havazás várható
  • Február hónap elején még tart a havazás, majd vacogtatóan hideg de egyébként szép idő várható
  • A márciust viszont az átlagosnál melegebbnek ígéri a szakember, korai hóolvadással

horst_nöbl_web

Horst Nöbl úr, az időjárás-jós, kerti laboratóriumában (tulajdonképpen az amit csinál már-már egy exakt tudomány, mindenképpen túlmutat a klasszikus értelemben vett jósláson)

Kategória: News and politics, Weather
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s